Следећу грејну сезону Прибој дочекује са топланом на биомасу

Следећу грејну сезону Прибој дочекује са топланом на биомасу

Радови на изградњи градске топлане на биомасу у Прибоју одвијају се предвиђеном динамиком. Она би требало да буде стављена у функцију у наредној грејној сезони, а до тада ће бити извршена и замена топловода и подстаница у систему даљинског грејања.

Зоран Ратковић, директор ЈП “Топлана”, Прибој

Пројекат изградње градске топлане у Прибоју поверен је предузећу „Енерготехника Јужна Бачка“. Тренутно се изводе радови на изградњи бетонске плоче за котларницу и завршни радови на кровном покривачу складишта. Грађевински радови се одвијају по утврђеној динамици, каже директор Јавног предузећа „Топлана“ Зоран Ратковић. Опрема будуће топлане стизаће из Аустрије у складу са грађевинским радовима, и њена монтажа би требало да буде завршена до краја марта.

Због дотрајалости и честих хаварија, у оквиру изградње топлане, предвиђена је и комплетна реконструкција топловода и подстаница, a радови ће уследити после завршетка текуће, док би комплетан систем грејања на биомасу требало да буде у функцији од почетка наредне грејне сезоне.

Општина Прибој је пројекат преласка на биомасу започела 2016. године уградњом котла на пелет, који топлотом снабдева школу, предшколску установу, Дом културе и зграду Општинске управе. 2019. године пуштена је у рад котларница на биомасу, снаге 1,8 мегавата, која топлотном енергијом снабдева основну и средње школе и дечији диспанзер. Градска топлана ће имати снагу од 8 мегавата, а са резервним котловима на лож уље укупно 23 мегавата.

Пројекат изградње градске топлане у Прибоју реализује се кроз кредит Немачке развојне банке, у сарадњи са Министарством рударства и енергетике и Министарством финансија. Вредност радова на изградњи топлане је 5.250.000 евра, а са заменом топловода и подстаница укупна вредност пројекта износиће око 7.000.000 евра.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *