Смрт петорице браће Ракоњаца – 75 година од погибије у Гробницама

Смрт петорице браће Ракоњаца – 75 година од погибије у Гробницама

Чланови породице Ракоњац су 75-огодишњицу од смрти десет житеља Гробница, припадника Равногорског покрета, међу којима и шесторице Ракоњаца, обележили посетом месту погибије, на којем је пре пет година подигнута спомен плоча.

На месту званом Равно паклиште, изнад Гробница, потомци десеторице житеља Гробница, припадника Равногорског покрета, који су погинули 23. новембра 1945. године, подигли су 2015. године спомен плочу. На њој су имена тројице Богдановића, једног Гарабиновића и шест Ракоњаца, од којих су петорица била рођена браћа. Њихови потомци су на дан погибије дошли на ово место да им за покој душе упале свеће и попију чашу ракије.

Видоје Ракоњац

Видоје Ракоњац каже да није савременик овог догађаја, али из прича старијих, које су се препричавале у фамилији, најчешће уз славску трпезу, зна како је дошло до погибије петорице рођених стричева, скоро пола године након завршетка Другог светског рата. Каже да су четници, који су логоровали на Равном паклишту, хтели да се предају, о чему су прављени договори са сеоским одборником и командиром милиције. Међутим, за договор је сазнао рођак Богдановића, који је о свему обавестио обласно одељење ОЗНЕ у Пријепољу, каже Видоје. Четворица његових стричева су погинула на кућном прагу док су остали четници убијени на месту где су логоровали и где је данас спомен плоча. Најмлађи Ракоњац имао је само 16 година.

Ракоњац каже да убијени житељи Гробница током рата нису чинили злочине, већ су чували своја села и житеље. Зато се нису повукли са главнином четничких снага пред крај рата. Видоје и Ратко Ракоњац кажу да ово страдање треба да послужи новим нараштајима као наук, да се никад више не би поновио такав братоубилачки рат.

Око спомен плоче су посађени борови а Ракоњци кажу како ће се потрудити да простор додатно уреде, како би био одмориште пролазницима или онима који се намере да дођу и одају пошту страдалима.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *