СОЛИДАРНЕ и ПОБУЊЕНЕ – Марш за женска права, солидарност и мир

СОЛИДАРНЕ и ПОБУЊЕНЕ – Марш за женска права, солидарност и мир


Осми март је дан када устајемо заједно и придружујемо се напорима и победама храбрих жена које већ 111 година те борбе воде на овим просторима. Ипак, борба за женска права није завршена, и ове године, солидарно устајемо за жене које живе у неправди, сиромаштву и насиљу. Зато позивамо све грађанке и грађане да нам се придруже на протестном маршу за женска права у уторак, 8. марта, у 16 часова, испред Студентског културног центра у Београду.

ИМАМО МНОГО ПОВОДА ДА ГОВОРИМО, МАРШИРАМО И ДА СЕ БУНИМО

Скрећемо пажњу на радна права жена, на чињеницу да као жене радимо на ниже плаћеним позицијама и под неповољнијим условима, и да често страхујемо од губитка посла. Ово је посебно уочљиво када се ради о самохраним мајкама, Ромкињама, женама с инвалидитетом, женама из руралних подручја, лезбејкама, транс женама и осталим дискриминисаним групама. Док поједине државе Европске уније смањују радно време на 6 сати, фабрике у Србији су продужиле радни дан на 10 или 12 сати.

Угрожавање животне средине је ескалирало у корист профита а под плаштом напретка и отварања нових радних места. Легализује се отимање земље, воде и ваздуха. Жене широм Србије су преузеле огромну одговорност у борби за здраву животну средину кроз организацију скупова и протеста.

Данас се на нашем континенту води још један рат, који води у још једну избегличку кризу и разарање. Грађанке и грађани овог региона знају ко у рату плаћа највећу цену. Зато изражавамо солидарност са женама и мушкарцима Украјине, али и Авганистана, Јемена, Сирије… Апелујемо да се за све ове кризе нађе мирно и одрживо решење.
Насиље према женама, а посебно сексуално узнемиравање и уцењивање на послу се и даље недовољно пријављује и процесуира. Насиље над женама у јавном простору ескалира, а насиље у породици не јењава. Жене немају економску независност нити подршку друштва и институција да се са њим изборе.

Пандемија је теже је погодила жене него мушкарце. Обавезе око деце, старих и болесних, поново су постале (само) женска брига. Терет кућног рада драматично се повећао, а жене и мушкарци га не деле равноправно.

Због свих наведених разлога, позивамо на осмомартовски марш.

СОЛИДАРНЕ И ПОБУЊЕНЕ!
ЗА РАДНА ПРАВА! ЗА МИР! ПРОТИВ НАСИЉА!

Подели на мрежама

Повезани чланци