Здравство

Србија друга земља у Европи по проценту умрлих од карцинома

Србија Светски дан борбе против рака дочекује са око 36.000 нових случајева малигних болести. Од ове болести годишње умре више од 20.000 људи, а Србија се по умирању од карцинома налази на другом месту у Европи.

Србија се сврстава у групу земаља са средњим ризиком обољевања и налази се на 12. месту у Европи. Међутим, када је у питању умирање од карцинома, налази се чак на другом месту, одмах после Мађарске.

Оно што ми у великој мери срећемо кроз примарну здравствену заштиту јесу карциноми плућа, карциноми дојке. Код мушкараца су чести карциноми мокраћне бешике. У последње време су доста присутни малигни меланоми. Када је у питању гинеколошка палета, имамо ПВУ (рак грлића материце), велики број карцинома утеруса, а у последње време бележи се и велики пораст броја карцинома јајника. Наравно, карцином може да се нађе на било ком месту на телу – и на оку и на било ком другом органу – истиче др Елвира Хасанагић Струјић, специјалисткиња опште медицине.

Важно је знати да чак 40 одсто малигних болести може бити избегнуто једноставним мерама: престанком пушења, ограниченим конзумирањем алкохола, избегавањем сувишног излагања сунцу, задржавањем просечне тежине конзумирањем здраве хране, вежбањем. Важно је и одазивање на превентивне прегледе код изабраног лекара, како би се предупредио настанак неких болести.

Имамо превентивне прегледе које ми заказујемо како путем телефона, тако и када пацијент дође код изабраног лекара. Онда радимо систематски и превентивни преглед – од мерења висине и тежине, до слушања свих осталиг органа: плућа, срца и врло често кроз неку породичну анамнезу и анамнезу пацијента можемо да сазнамо да ли пацијент носи ризик за развој неке болести – карцинома или било које друге болести – каже др Хасанагић Струјић.
Светски дан борбе против рака

У Србији су донети национални програми за скрининг карцинома грлића материце, карцинома дојке и колоректалног карцинома. Уколико до болести ипак дође, њен је исход могуће побољшати раним откривањем, адекватним лечењем и рехабилитацијом.

Све је више карцинома јајника, који је у порасту, карцинома утеруса, рака глића материце – који може да се спречи уколико се реагује на време. Када су у питању мушкарци, препорука је да се чешће јављају урологу, уколико имају неке уролошке проблеме, да би радили скрининг на карцином простате. Кад су у питању пушачи, они су у већем ризику, јер је доказано у свим студијама да пушење као фактор ризика условљава већи проценат обољевања од свих карцинома. Кад су у питању и карцином плућа, и карцином мокраћне бешике, и карцином дојке, и сви остали карциноми. Ту треба апеловати на покретање што више акција у кампањи против пушења – саветује др Елвира.

Након кардиоваскуларних болести, други најчешћи узрок смрти у Пријепољу су малигни тумори, који су у 2018. години однели чак 93 живота, подаци су Републичког завода за статистику.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци