Друштво

Средњошколци плаћају пуну цену аутобуске карте – разлог неизмирене обавезе Општине према превознику

Због продуженог распуста од три недеље, већина ђака није купила месечне карте на почетку фебруара, због чега су првог дана другог полугодишта морали купити возне карте у самом аутобусу. Изненадила их је чињеница да су морали платити пуну цену карте, иако су до сада имали ђачки попуст, као и информација да више неће моћи да купе месечне карте по повлашћеној цени.

Да би дошли у школу јавним превозом, ђаци су јуче и данас морали платити пуну цену аутобуске карте. Због овога су се многи ученици и ученице, али и њихови родитељи обратили директорима школа. Међутим, они су у овој ситуацији немоћни.

Школе ђацима издају потврде да су редовни ученици и онда они са том потврдом одлазе у канцеларију и са тим доказом они су добијали ту повластицу у превозу. Сада те повластице не важе. Желим да кажем и ученицима који долазе, али и родитељима, да ће и плаћање пуне цене бити рефундирано, када се све коцкице сложе. Решење није до нас у школи да би ми могли то решити, већ очигледно на тој релацији превозник-општина и у финансирању услуге јавног превоза. Настава је заступљена у потпуности, ученици долазе. Жао ми је што морају да плаћају пуну цену карата, али надам се да то неће потрајати – истиче Ермедин Дуран, директор Економско-трговинске школе.

Одлука о наплати пуне карте посебно је утицала на ђаке који путују на дугачким релацијама, на оне који су имали додатне повластице као чланови породица са више ђака, средњошколце који немају једног родитеља и ђаке са инвалидитетом.  Највећу промену осетили су они који похађају наставу по дуалном моделу образовања, а који су већ трећу годину заредом, захваљујући споразуму између текстилних фирми, Техничке школе и Општине, имали право на бесплатан превоз.

За време првог часа предметни наставник образовног профила Модни кројач обавестио ме је да нису били сви ђаци на часу. Ја сам покушао да добијем информације од релевантних особа из општине Пријепоље. Од три различита извора сам добио одговор да је раскинут уговор са “Јањушевић” превозником, а да ће се у народном периоду знати детаљи – истиче Небојша Јевтовић, директор Техничке школе.

Директор предузећа „Јањушевић“, које пружа услугу јавног превоза у општини Пријепоље, Винко Јањушевић каже да су почели да наплаћују пуне цене карти јер општина Пријепоље већ више од четири месеца није измирила своје обавезе према овом предузећу, као и да нема намеру то да уради, како му је речено у општини. Како не би пословао са губицима, аутобуски превозник је био принуђен да поступи на овај начин, истиче Јањушевић.

Миодраг Ћубић који је у локалној самоуправи задужен за друштвене делатности није желео да нам да више информација о овом случају пре састанка са представницима фирме „Јањушевић“, док је начелник општинске управе Белмир Мујезиновић рекао да ће званичне иформације о проблему са јавним превозом имати тек сутра.

Специјализовани превоз за основце који са Јабуке путују до школе „Михајло Баковић“ у Сељашници саобраћа без измена, каже директорка ове школе Јелена Драгутиновић. Она додаје да је са аутопревозником “Јањушевић” управо потписала нови уговор на годину дана и да школа редовно измирује своје обавезе.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *