Жене

Шта 8. март представља за грађанке и грађане Пријепоља? (ВИДЕО)

Широм света 8. марта обележен је Дан жена, који симболише борбу за њихову економску, политичку и социјалну равноправност. Различитим акцијама организације цивилног друштва су указале на неравноправан положај жена, на проблем родно заснованог насиља и непоштовања радних права. Дељењем информативних летака, Форум жена Пријепоља овом приликом је указао на проблем трговине људима, који у чак 80% случајева погађа жене и девојчице.

Међународни дан жена установљен је на Другој међународној конференцији жена социјалиста 8. марта 1910. у Копенхагену, на иницијативу Немице Кларе Цеткин, тадашње лидерке женског радничког покрета. Обележава се у знак сећања на демонстрације америчких радница у Чикагу 1909. године и њујоршки марш више од 15.000 жена, које су тражиле краће радно време, боље плате и право гласа. У Србији се Дан жена обележава од 1914. године.

Поводом Међународног дана жена дељењем информативних летака активисткиње Форума жена Пријепоља скренуле су пажњу да је током протекле године идентификовано 39 жртава трговине људима, од чега више од 80% чине жене.

Сматра се да је број особа које се налазе у неком од видова трговине људима далеко већи, па женске организације чланице Антитрафикинг мреже, међу којима је и Форум жена Пријепоља, апелују на грађане и грађанке да уколико у било ком тренутку посумњају да је нека особа у ланцу трговине људима, тај случај одмах пријаве полицији.

Шта 8. март представља за грађанке и грађане Пријепоља послушајте у анкети.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *