Шта млади у Пријепољу мисле о возачком испиту, тренутним ограничењима и вожњи?

Шта млади у Пријепољу мисле о возачком испиту, тренутним ограничењима и вожњи?

Већина младих обучава вожњу и полаже возачки испит већ у средњој школи, чим за то стекну услове. Одговоре на питања шта их мотивише, шта мисле о актуелним прописима и вожњи уопште потражио је ученик Пријепољске гимназије Лазар Цвијовић.

Млади у Србији услов за обучавање вожње стичу чим напуне 17 година, док теоретски део наставе могу проћи и положити још са 16 година. Већина ученика и ученица пријепољских средњих школа користи ову могућност, а кажу да су им главни мотиви могућност бржег осамостаљивања и стицања искуства, и да им је возачка дозвола потребна у даљем наставку школовања или приликом каснијег запошљавања. Популарност у друштву не утиче на жељу за добијањем возачке дозволе.

Према тренутним прписима млади након што положе возачки испит добијају пробну возачку дозволу која траје до напуњене 21 године живота, односно максимално 4 године. Нека од ограничења су да не смеју возити између 23 сата и 6 сати ујутру, да до 18 године морају имати пратњу искуснијег возача, као и да не смеју возити аутомобил јачег мотора од 109 коњских снага без присуства родитеља, који има бар 5 година возачког искуства. Млади сматрају да су ови рокови предуги.

Према прегледном извештају Агенције за безбедност у саобраћају у 2019. години животе у саобраћајним незгодама изгубило је 110 младих, старости између 15 и 30 година, а 6550 је задобило повреде. Од укупног броја погинулих скоро четвртину чинили су млади, а међу повређенима је овај проценат и већи – 30 процената. Наши саговорници сматрају да, нарочито млади возачи, морају возити пажљиво уз поштовање ограничења, а не оправдавају насилничку, односно пребрзу вожњу.

Да млади возачи морају бити пажљиви у саобраћају, показују подаци Агенције за безбедност саобраћаја према којима је скоро половина погинулих младих животе изгубило у незгодама са само једним возилом, односно приликом слетања са коловоза услед непажње или неприлагођене брзине условима вожње. Страдали су најчешће викендом и ноћу.

Погледајте шта млади кажу у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци