Друштво

Шта улазак Србије у ЕУ значи за пчеларство?

Уласком Србије у Европску унију, пчелари ће имати на располагању разне субвенције и богате фондове, што су значајни бенефити, сматра члан пријепољског Удружења пчелара Милан Цмиљановић. Према његовим речима, лоше ће бити само фалсификаторима меда, који ће бити у проблему због ригорозних контрола у земљама Европске уније.

Милан Цмиљановић се интензивно бави пчеларством 25 година, док је и пре тога, уз деду и оца, развијао љубав према пчелама и кошницама и усавршавао ову делатност. Тренутно брине око 150 пчелињих друштава, а очекује да ће позитивна промена за све узгајиваче пчела да се деси уласком Србије у Европску унију.

Ми можемо имати бенефите у разним субвенцијама јер Европска унија је богатија од наше земље, има јаке и добре фондове и много боље субвенције за целу пољопривреду па и за пчеларство. То се углавном односи на боље услове рада, бољу опрему, бољи превоз пчела…Што се тиче квалитета нашег меда, он је одличан, багремов, сунцокретов, липов и зато га Европска унија већ увози, већ имамо пролаз на њихово тржиште, а уласком Србије у Европску унију имаћемо и бољу цена меда – каже Милан Цмиљановић члан Удружења пчелара Пријепоља.

Према речима нашег саговорника, чланство у Европској унији не одговора свима, јер неће сви имати корист.

Биће лоше за фалсификаторе меда јер у Европској унији можеш једном да направиш проблем или фалсификат, а онда су ти сва врата затворена. Они имају инструменте којима се боре против тога, па кога једном лупе по џепу, више му не пада на памет, да покушава нешто слично.

Уласком Србије у Европску унију, пчеларство добија много.

Што се тиче Европске уније, биће велика контрола, што је добро. Ко ради и има квалитет имаће све бенефите. Ко хоће да се бави фалсификатима меда, имаће проблем и тај ће рећи да нам Европска унија и не треба. Њена највећа вредност је уређено друштво, уређен систем пословања, учења, свега…А то је веома битно – закључује Цмиљановић.

Годишње се у Србији произведе од 5.000 до 9.000 тона меда, од чега се од једне до две трећине укупне производње извезе у земље Европске уније, Северне Африке, Индије и Јапана. Пчеларство доприноси развоју руралних подручја због чега је значај његовог развоја препознат у земљама чланицама Европске уније.

Подели на мрежама
Новинарка

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *