СТОП фемициду у Србији

СТОП фемициду у Србији

Удружење грађанки ФемПлатз и више од 60 партнерских организација, мрежа и појединки захтева хитну реакцију и спречавање фемицида у Србији


У периоду од 21. марта до данас сазнали смо из медија да су четири жене убијене. Према извештавању медија, прекјуче је у Зајечару жену убио комшија након неколико година константног малтретирања, које је више пута пријавила надлежнима. Жена из Врања преминула је у болници након што је супруг избо ножем, а две жене из Београда и Смедеревске Паланке убили су синови.

У истом периоду, медији су известили о најмање седам покушаја фемицида и насиља према женама. Док се све ово дешава, институције надлежне за спречавање и борбу против насиља према женама не реагују нити се обраћају узнемиреној јавности. Посебно је забрињавајуће што у наведеним случајевима, и након пријаве насиља, надлежне институције нису обезбедиле заштиту и безбедност ових жена. Велики број убистава жена није спречен због изостанка благовремене и ефикасне реакције институција система, од неблаговременог реаговања на пријаве насиља, преко умањивања опасности и несагледавања ризика од угрожавања безбедности жртве. Упркос бројним препорукама међународних тела за људска права и женских невладиних организација, у Србији и даље нема јавно доступних статистичких података о распрострањености фемицида. С друге стране, коришћење тренутно расположивих механизама заштите на адекватан и доследан начин значајно би унапредило заштиту жена од насиља и спречило велики број фемицида. Изостанак делотворне превенције фемицида, као најекстремније манифестације насиља, сваког дана шаље поруку женама да су њихови животи мање вредни.


Захтевамо од институција надлежних за спречавање и заштиту жена од насиља да хитно реагују на последње случајеве фемицида, истраже и објасне јавности евентуалне пропусте и изостанак ефикасне реакције на претходне пријаве насиља и наведу прецизне кораке за даље спречавање фемицида. Обавезе, стандарди и планови за спречавање родно заснованог насиља према женама и спречавање фемицида постоје, али је потребна делотворна акција, а не декларативно опредељење.

Скоро сваки фемицид је могао бити спречен. И свака институција има одговорност и обавезу да ради на спречавању фемицида.

Подели на мрежама

Повезани чланци