Стотинак волонтера и волонтерки учествовало у акцији чишћења Пријепоља

Стотинак волонтера и волонтерки учествовало у акцији чишћења Пријепоља

Волонтерска акција чишћења града „Волим Пријепоље“ под слоганом „Шта нам тешко“ почела је послужењем које је обезбедила фирма „Ес комерц“, а онда је уследила подела рукавица и црних кеса, како би млади волонтери и волонтерке били у потпуности спремни за радну акцију.

Одредили смо приоритетне области – то је део од болнице до манастира Милешева и део од католичке цркве према 4. децембру. Утврдили смо да су те области приоритетне за чишћење јер су највише запрљане – истакла је Селма Хурић, професорица економске групе предмета у Економско-трговинској школи.

Инжењер хортикултуре Мирсад Садиковић Зец је изразио задовољство због организовања ове акције.

Дјеца у Словенији и станари једном мјесечно излазе и чисте око својих зграда и цео град – зато и јесте све чисто. Требало би да постоји више оваквих акција у Пријепољу – истиче Садиковић.

Овом приликом постављене су и корпе за смеће на потезу од Шарампова до Дома културе.

Мрежа младих Пријепоље данас поставља канте за смеће на местима где је то заиста и било неопходно. Сада ће грађани имати где да одложе свој отпад и неће бити изговора за бацање смећа. Такође апелујемо на наше грађане да чувају ове канте – истиче чланица Мреже младих Пријепоља Дина Кукуљац.

Највише волонтера и волонтерки дошло је из Основне школе „Светозар Марковић“ у Бродареву и из Женског одбојкашког клуба „Трендтекс“.

Тренер нам је рекао да дођемо јер је наш град мало више загађен. То нас је инспирисало, ми смо се окупиле и све заједно дошле данас овде да помогнемо – каже Хана Зекић из ЖОК „Трендтекс“.

Ученица ОШ „Светозар Марковић“ Ђурђина Бујак каже да река Лим долази у Пријепоље из Бродарева, па су ђаци из Бродарева желели да помогну у чишћењу обала у Пријепољу. Она додаје да се нада да ће и Пријепољци помоћи када буде организована акција чишћења у Бродареву.

Ми имамо обимну групу на биолошко-еколошкој секцији која броји око 70 ђака. Када смо чули за ову акцију, желели смо да се придружимо. Код њих је постојала велика заинтересованост, а оно што нас је мотивисало јесте допринос буђењу еколошке свести уопштено – истиче Денис Аломеровић, наставник биологије у ОШ „Светозар Марковић“.

Допринос акцији дали су и ученици средњих школа.

Овде смо дошли како би подстакли и друге младе људе да смеће бацају искључиво у канте како би наша средина била чиста истиче Русмир Брајанац, ученик Техничке школе.

Ученик Економско-трговинске школе Бесим Јоновић каже да је својим примером желео да инспирише сурађане и суграђанке да чувају своју животну средину.

Желим да се захвалим свим својим ученицима и свој овој омладини што је данас овде. Заиста смо за сваку похвалу и ми смо чист пример како уз мало добре воље сви заједно можемо доста да учинимо и утичемо на подизање еколошке свести код наших људи, пре свега код наше омладине. Драго ми је што ће путем медија ово видети и људи који нису данас са нама – истиче Јасмина Мушовић, педагошкиња у Економско-трговинској школи.

Подршку акцији чишћења града пружило је и Јавно комунално предузеће „Лим“ чији су радници уклонили џакове са смећем.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *