Друштво

Стручна или партијска расподела медијског динара у општини Пријепоље?

Од опредељених девет миниона динара за информисање, само 30 одсто додељено је медијима из Пријепоља. Да ли то значи да ће грађане и грађанкe Пријепоља о догађајима и проблемима у њиховој заједници боље информисати медији из Прибоја, Новог Пазара, Ужица и Чачка, или је то ипак партијска одлука и куповина промотивног простора у подобним медијима?

Расподела средстава по расписаном конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања из буџета општине Пријепоље, још увек изазива пажњу јавности.

Будући да је већање трајало девет месеци, 8. октобра смо питали председника о расподели новца за информисање. Председник општине Владимир Бабић је тада уз смех рекао да је најбоље делити новац на крају године.

Наравно, шалим се. Надам се да ће ваш однос остати исти. Ми заиста желимо да радимо транспарентно. Ви сте коректни према нама, заиста немамо замерки ни према једној медијској кући, тако да нема разлога да и та средства не буду равномерно распоређена – рекао је тада Бабић.

Заменик председника Есад Хоџић је додао тада да ће новац бити додељен по струци, озбиљности и потребама грађана.

То одлучивање по струци, озбиљности и потребама грађана изгледа овако:

Највише новца добила је ТВ Прибој, за пројекат “Пријепољски мозаик” 1 900 000 динара. По милион динара су добили пројекти ТВ Санџак из Новог Пазара, Регионална телевизија Нови Пазар и ТВ 5 из Ужица. Портал “Глас западне Србије” је добио 800 000 динара, Приватно предузеће за производњу, промет и услуге “Буковача” из Нове Вароши за пројекат “Хроника Златар” 250 000 динара, а за пројекат ТВ Лав из Ужица одвојено је 350 000 динара. Укупно за медије са седиштем у Новом Пазару, Прибоју, Ужицу и Чачку издвојено је 6 300 000 динара, док је за пројекте медија са седиштем у Пријепољу остало само 2 700 000 динара.

Телевизији Форум за пројекат “Представљање пољопривредних и туристичких потенцијала и значаја очувања животне средине” додељено јe 1.100 000 динара, порталу ПП медиа за пројекат “Панорама Пријепоља” 900 000 динара, Информативном предузећу “Полимље” 500 000 динара за пројекат “Друштвена мрежа – Полимље 2020”, док је фирма Мирјана Теодоровић ПР Веб портали Инфо Пријепоље добила 200 000 динара.

Сана беше Пазарска? Ја не знам да ли они имају дозволу (да ли покривају територију општине Пријепоље, што је услов конкурса), али ја лично нисам приметио њихово присуство и било ми је занимљиво што сам видео њихово име. И не само њихово. Мислим да сам приметио два-три имена медија чије присуство од како сам на овој функцији нисам приметио. Али вероватно ту имају нека правила, то ви вероватно боље знате, да ли су старе заслуге или учешће у прошлој расподели. Одлуку комисије нисам пропитивао – каже председник општине Пријепоље Владимир Бабић.

Избор чланова комисије је направио председник општине Владимир Бабић. И решење о расподели средстава по конкурсу потписао је такође, председник Бабић.

Ја ако верујете не познајем чланове комисије. Именовао сам комисију јер и је то био задатак и апсолутно се нисам мешао у њихов рад. Телевизија Прибој је у прошлом мандату, у прошлој расподели имала много већу суму. Чак и неке пазарске телевизије су добиле средства. Објективно мислим да се они на нашем медијском тржишту не појављују, односно сигурно не у тој мери да би заслужили те цифре – закључује Бабић.

Како је могуће да телевизије из Прибоја, Новог Пазара, Ужица и Чачка  боље задовољавају потребе грађана Пријепоља  за информисањем од  пријепољских медија?

За одговорно доношење одлуке  неопходно је поседовање информација. Оволика неупућеност око чланова комисије, око медијске сцене на локалу и потреба грађана и грађанки за правовременим и истинитим информацијама не може служити на част доносиоцима одлуке о расподели буџетских пара у Пријепољу.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци