Субвенције из општинског буџета: За пољопривредну опрему 13 милиона динара

Субвенције из општинског буџета: За пољопривредну опрему 13 милиона динара

Уговоре о субвенционисаној набавци машина и опреме са Општином Пријепоље потписало је 196 пољопривредних призвођача. Пољопривредници су подржани са минималним износом од 10.000 до 200.000 динара, у зависности од купљене опреме.

На конкурс Општине Пријепоље за субвенционисану набавку пољопривредне опреме и механизације, ове године пријавило се 197 пољопривредних произвођача, од којих је само један одбијен, јер није испунио услове. Општинским буџетом је за ову намену издвојено 13 милиона динара, док укупна вредност инвестиције, са средствима самих пољопривредника, износи око 25 милиона динара.

Малић Капиџија је набавио мотокултиватор са прикључцима који ће му значајно олакшати бављење сточарством и малинарством. Сабахета Аломеровић из Брезоваче се бави производњом паприке. Први пластеник је обезбедила уз субвенцију Општине и каже да јој ова подршка много значи, као и да од пољопривреде може да се заради.

Имам 15 пластеника. Ове године сам неке пластенике поправљао јер сам имао штету од снега, три нова сам ставио и за њих добију субвенцију – каже Љубисав Гојаковић из Гробница који гаји паприку, парадаиз и пресаду у пролеће, а почео је и да производи зимницу.

Осим опреме и механизације, из општинског буџета се субвенционише и набавка приплодних грла стоке, за који је ове године планирано пет милиона динара. Средства су опредељена према потребама пољопривредника, због чега је већи износ утрошен на нову механизацију и опрему.

Ове године смо повећали износ за субвенције са 10 на 13 милиона динара јер смо видели да има потребе и ефекта. Опрема је набављена у виду пластеника, система за заливање, мотокултиватора… Минималан износ подстицаја је 10.000 динара,а максималан и више од 200.000 динара – каже Ифет Хамзић, руководилац Службе за пољопривреду.

Потписивању уговора су присуствовали председник општине Владимир Бабић и члан Већа Зоран Деспотовић, који су са пољопривредницима разговарали и о највећим проблемима који их муче, као и о другим видовима подршке коју могу да искористе.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци