Политика

Сузана Пауновић, директорка КЉМП: Жене нису квоте

Жене нису квоте и не траже квоте, већ траже да се дискутује о темама које су битне за живот целог друштва, а ми их као жене можемо наметати ако смо више укључене у процесе одлучивања, каже директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић.

Почетком фебруара ове године у Скупштини Србије је усвојен закон по коме на изборној листи мора бити 40 одсто заступљеног пола. Међу сваких пет кандидата по редоследу на листи мора бити најмање по два кандидата – припадника оног пола који је мање заступљен на листи, стоји у Члану 40 а Закона о избору народних посланика и члану 20 Закона о локалним изборима. Промена законодавства омогућава већу укљученост жена у политички живот, а због тога након предстојећих избора треба да се пошаље другачија порука, сматра директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић.

Након прошлих избора смо имали само седам председница општина односно градоначелница у Србији. Подсетићу да нас има више од 50 одсто укупног становништва тако да је немогуће да је само седам нас које могу успешно да воде локалне самоуправе. Верујем да ће након ових избора тај простор на локалу бити многи већи – сматра директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић која додаје да је велики бенефит за друштво укључивање жена у процесе одлучивања.

Важно је да жене буду заинтересоване за укључивање у процесе одлучивања.

Не можемо ту борбу да доведемо до краја ако смо пасивне и уколико једна другу не подржавамо. Улога сваке жене која обавља важан државни посао јесте да за собом повуче још 10 или 20 жена или бар да их освести о значају укључивања – истиче Сузана Пауновић.

Пауновић каже да жене нису квоте и не траже квоте.

Тражимо да се о неким темама, које су за живот свих нас веома важне, дискутује, а мислимо да их ми можемо више наметати ако смо укључене у друштвени и политички живот. Прича о родној равноправности није борба са мушкарцима јер ми без њихове подршке не можемо завршити посао које смо започеле – закључује Пауновић.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права сматра да су многе теме у друштву наметнуте од стране жене међу којима су насиље у породици, вршњачко насиље, укључивање жена са села, указивање на положај и проблеме жена са инвалидитетом, јер их жене лакше препознају, због чега је веома важно да жене буду укључене у све процесе одлучивања.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *