Светски дан менталног здравља – У Србији годишње хиљаду самоубистава

Светски дан менталног здравља – У Србији годишње хиљаду самоубистава

Самоубиства су други водећи узрок смрти међу младима од 15 до 29 година на глобалном нивоу, наводи Институт за јавно здравље Србије ”Др Милан Јовановић Батут”, поводом Светског дана менталног здравља који се сваке године обележава 10. октобра.

Подаци говоре да је током 2017. године у Србији регистровано нешто више од хиљаду самоубистава, а да је највећи број њих реализован тровањем пестицидима, вешањем и употребом ватреног оружја.

Многа самоубиства се дешавају импулсивно у кризним тренуцима када особа није у стању да се суочи са стресом, финансијским проблемима, прекидом емотивне везе, насиљем или са хроничним болом и болешћу.

Стопа самоубистава је нарочито висока међу особама које припадају рањивим групама које су изложене дискриминацији, а најјачи фактор ризика за самоубиство је претходни покушај самоубиства.

У нашој земљи доступно је бесплатно саветовање особа у кризи у виду телефонског саветовалишта у Националном СОС центру за превенцију самоубиства на телефон 011/7777-000 који је доступан 24 сата.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *