Током врелих летњих дана, не излагати се претерано Сунцу и повести рачуна о исхрани и одевању

Током врелих летњих дана, не излагати се претерано Сунцу и повести рачуна о исхрани и одевању

Вртоглавице, зујање у ушима и аритмија уобичајене су појаве током врелих летњих месеци. Међу првим саветима које доктори дају како би се врућине што боље и безазленије поднеле, јесте да се избегава сунце у периоду од 10 до 18 часова.

Докторка Елвира Струјић, специјалисткиња Опште медицине у пријепољском Дому здравља саветује да се узима довољно течности, у облику супе која је богата витаминима и минералима.

Image2
др Елвира Струјић, специјалисткиња Опште медицине у пријепољском Дому здравља

„Саветујем и лаганију исхрану, медитеранску са више рибе, пилетине, као и да се уносе веће количине воћа и поврћа. Јако је битно да одећа и обућа буду адекватне, да се бирају природни материјали, памук, свила, светлије боје. Битно је заштити главу шеширима или лаганим капама, а обавезно је и ношење заштитних наочара које имају заштитини фактор УВ 400, јер зрачење може да буде јако штетно, нарочито за људе који носе сочива“ – објашњава докторка Струјић.

 

Посебна пажња потребна је у саобраћају, а пожељна је и употреба климатизованог превоза. Високе температуре не погодују старијим особама, а посебно хроничним болесницима.

„Код срчаних болесника, високе температуре могу да носе ризик од аритмија, па је посебно важно да хронични болесници испоштују овај режим исхране, али и боравка вани“ – каже наша саговорница и додаје да младима препоручује одлазак на базен, реке, море, бање како би се расхладили.

Image3Сунчане дане прате и пољопривредни радови на којима је ангажован велики број особа, од којих је највише упослених у малињацима. Како би издржали свакодневну изложеност Сунцу у најтоплијим сатима, требало би да се придржавају савета докторке Струјић, која каже да и за њих важи да узимају воду често, да оброк започну супом, макар и из кесице, што више воћа и поврћа, а малине које беру су препуне витамина Ц тако да су и оне веома добре.

Како реаговати у случају ако неко колабира и падне?

„Ако је неко већ пао, доживео колапс, оставити га у лежећем положају, само га окренути у бочни положај, да језик не би запао у ждрело. Подићи ноге под углом од 45 степени, дати нешто слатко и позвати Хитну помоћ“ – саветује докторка Елвира Струјић.

С обзиром да се приближавамо половини јула, а тропске врућине су тек пред нама, савете доктора и мере предострожности свакако би требало послушати и применити како би без здравствених тегоба пребродили вреле летње месеце.

 

 

 

Подели на мрежама

Повезани чланци