Политика

Трибина Жене у политици: Више жена доприноси трајном миру и стабилности

Укљученост више жена у политику доприноси трајном миру и стабилности, а активизам жена неопходан је у свим сферама јавног живота, неки су од закључака трибине Жене у политици коју је организовао Форум жена Санџачке демократске партије у Пријепољу. На трибини су говориле директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић и Наташа Михајловић Вацић, народна посланица Социјалдемократске партије Србије.

Форум жена Санџачке демократске партије у Пријепољу организовао је трибину поводом 8. марта, Дана жена, како би указали на значај укључивања што више жена у процесе доношења одлука. Кроз овакве трибине се подиже свест жена о учешћу у политици, а битне су јер доприносе јачању женске солидарности, истакла је директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић

Мислим да је јако важно да се овде говори о учешћу жена у политици, али и да се говори о већој активацији жена у свим сферама јавног живота. Не смемо да заборавимо чињеницу да се неке жене у пријепољским селима вероватно питају Шта ове жене желе, ми не желимо у политику? Њих треба да покренемо, да разумеју да је њихово учешће у политичком и јавном животу начин на који могу да реше свој свакодневни проблем: да имају болницу у селу, да имају довољно доктора, да имају школу…Ако се удружимо и заједно радимо, мислим да су нам шансе да остваримо неке резултате сигурно већи – каже директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

Трибини је присуствовао велики број жена, чланица Форума жена СДП-а и СДПС-а, као и жене које нису чланице ниједне странке.

Наше суграђанке ће указати на проблеме са којима се сусрећемо, а ми мислимо да заједно можемо да их решимо. Важно је да оснажимо жене, да покажемо да бројке и проценти не уређују, већ да смо ми равноправне, да можемо да бирамо и будемо изабране – истакла је председница Форума жена СДП у Пријепољу Суанита Челебић.

Социјалдемократска партија Србије једина, од свог оснивања 2009. године, у оквиру свог програма има платформу за родну равноправност, каже Пријепољка Наташа Михајловић Вацић, народна посланица. Према њеним речима, изузетно је важно усвајање Закона о 40 одсто жена на изборним листама.

На те квоте ми у СДПС-у гледамо као на само још један инструмент, а никако као циљ сам по себи. Као инструмент који ће креирати систем који ће препознавати квалитет сваког појединца и заслуге и способности, без обзира на пол. Више жена у политици доприноси трајном миру и стабилности. СДПС живи родну равноправност и третира је као нешто потпуно природно, то за нас није политичка декларација већ политичка стварност – каже народна посланица СДПС Наташа Михајловић Вацић.

У наредном сазиву Скупштине Републике Србије општина Пријепоље требало би да има своју представницу. Самира Ћосовић, чланица СДП-а једна је од кандидаткиња на заједничкој изборној листи чији је носилац Српска напредна странка.

Важно је да се жене што активније укључују у политичке процесе и да се нађу на местима одлучивања јер једино тако могу да допринесу решавању проблема у својој заједници – рекла је Самира Ћосовић из СДП-а.

Присутне жене су указале на проблеме са којима се свакодневно сусрећу, као и на тренутну ситуацију када је у питању учешће жена у политици. Жене су ретко на местима одлучивања, а када јесу то је углавном у области образовања, социјалне заштите, културе, а проблем је и што су мање плаћене од својих мушких колега.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *