Култура

У галерији Музеја у Пријепољу отворена изложба „Живојин Павловић, цртежи и слике“

У галерији Музеја у Пријепољу отворена је изложба „Живојин Павловић, цртежи и слике“ и трајаће до 14. октобра. Ауторка поставке је др Зоја Бојић, историчарка уметности из Београда.

Прва изложба у галеријском простору Музеја у Пријепољу од почетка епидемије корона вируса није имала своје званично отварање, због важећих мера предострожности. Изложба „Живојин Павловић, цртежи и слике“, представља опус многих дела уметника који је оставио огроман траг у југословенској и српској књижевности и кинематографији, од којих су многи изложени први пут.

Павловић припада тој малој групи свестраних уметника који се остварио на изванредан начин у више уметничких дисциплина. Постао је најпознатији по књижевном и књишком стваралаштву тако да је ликовни опус остао у сенци његовог филма и књига. Сада имамо прилику да се упознамо са ликовним опусом који је до сада углавном презентиран кроз илустрације у његовим и књигама других аутора. Старији Пријепољци се сећају да је пре 30 година у Дому револуције, октобра 1987. године приређена ретроспектива Павловићевих, до тада, 11 филмова. То је био један од највећих догађаја у 40 година постојања Дома културе, по мом скромном мишљењу – каже Милан Цмиљановић из Музеја у Пријепољу.

Ауторка изложбе је историчарка уметности др Зоја Бојић, а изложба се реализује у продукцији Студентског културног центра из Новог Сада. Изложба је отворена наредних 20 дана, уз обавезу посетилаца да, приликом посете пријепољском Музеју, носе заштитне маске и поштују физичку дистанцу.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *