У малињаку Суља Капура у Великој Жупи

Почела је берба малине. Међу првима који су почели да убирају “црвено злато” су власници малињака у долини Лима. Првог дана бербе, заједно са радницима и наша екипа је ушла у малињак Суља Капура из Велике Жупе.

У малињаку који има око 11 хиљада садница, а који је прошле године дао своје прве плодове, Капур је нашао око 800 грама малине по струку. Како је слана, која је пре неких месец дана оштетила многе малињаке, заобишла његов засад, ове године очекује још веће приносе.
“Искрено да вам кажем, ја сам задовољан родом мог засада. Почело је фино, први је дан бербе. Као и сви произвођачи, нисам задовољан откупном ценом ове године јер са 150 динара није нико задовољан” -каже Суљо Капур.
Осим откупне цене, оно што мучи многе малинаре ове године јесте и недостатак радника. Ипак, наш саговорник није имао тај проблем. Иако је 7-8 година имао малињак са 3000 садница, од прошле године тај број је повећао на око 15 000 тако да ће ове године ангажовати 12 берача и берачица.
“Ја тај проблем нисам имао. Имам раднике од прошле, али и нове, ја сам задовољан. Плаћам их по гајбици 70 динара и плус за храну” – додаје Суљо
Капур је задовољан радницима, али и они условима у којима раде. Муриса Гојак је и прошле године брала малине код Капура, а она и супруг држе рекорд по броју набраних гајбица.
“У просеку наберем 35 до 40 гајбица малина”, каже Муриса Гојак. Задовољна је условима рада и зарадом током сезоне бербе.
Ни осталим берачима није први пут да су у малињаку. Василију Пушици је ово пета година у малињаку, прва у Пријепољу. “До ове године ишао сам у Косјерић, али су код Суља бољи услови рада”, каже он.
Према проценама Службе за пољопривреду под малином се у пријепољској општини налази око 400 хектара земљишта са око 6 милиона 400 хиљада садница. Процењује се да је прошле године откупљено 3 250 тона малине, а тај број би требало да буде и већи, јер је велики број оних који планирају да прошире своје малињаке. Међу њима је и Суљо Капур.
“У селу Комаран већ сам узорао 2 хектара земљишта. Све је припремљено за садњу отприлике 35 – 40 000 садница”, каже Суљо, а према његовим речима на то ће много утицати откупна цена малине.
Након 10 – ак година рада по земљи и иностранству, Суљо Капур каже да нигде није лепше него у свом родном граду и зато је решио да остане овде и бави се малинарством.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци