Друштво

У манастиру Милешева обележена храмовна слава – Спасовдан

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Вазнесење Господње, празник који је у народу познат као Спасовдан. Овај празник је и храмовна слава манастира Милешеве, која је прослављена у присуству верујућег народа.

Празник Вазнесења господњег, Спасовдан је спомен на дан када се Исус Христос узнео на небо. – Има много празника посвећених спаситељу и догађајима у вези са њим, али овај празник је збирни међу празницима, истакао је Епископ Милешевси Атанасије, због чега би га могли звати и Христовдан.

Господ наш је проповедао и говорио и показивао да је послан од оца небескога, да је његово дело, дело спасења људи. Састоји се у успостављању новог поретка, поретка правде и љубави, новог живота, бесмртног, који се зове царство небеско. Данас је дан када смо и ми радосни, јер је господ наш победник, он је тај који је на данашњи дан ушао у славу и обећао да ће и они који га следе бити прослављени – поручио је eпископ Милешевски Атанасије Ракита.

Епископ Милешевски се током обраћања присетио  Христовог страдања и васкрсења и нагласио да је он једини учитељ чији су ученици испунили његове заповести.

Ако смо свесни тога да је Христос са нама и да се са њим окупљамо и са њим почињемо сва наша сабрања, ко може одолети љубави према брату своме? Зар неће одмах да нестане зависти, подлости, мржње…Мржњи овде нема места – истакао је епископ.

Након литургије одржан је и литијски опход око цркве, уз молитве за верујући  народ. Славски колач са епископом Милешевским пресекли су свештеници и монахиње.  

Срећан вам празник свима. Да Бога славимо убедљиво као што он убедљиво показује своју љубав према нама.

Спасовдан је покретни празник и увек се обележава 40 дана након Васкрса, као сећање на дан када се Исус Христос последњи пут јавио својим ученицима.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *