У плану изградња обалоутврда у Залугу и Бродареву

У плану изградња обалоутврда у Залугу и Бродареву

Јавно предузеће „Србијаводе“ планира да по узору на обалоутврду у Шарампову, истим системом заштити Залуг и Бродарево. Очекивања су да би се услови за извођење радова могли стећи већ половином следеће године, али је потребно да пре тога Скупштина општине Пријепоље усвоји неопходне планске документе.

ЈП „Србијаводе“ тренутно завршава неколико пројектно-технничких документација за заштиту од поплава подручја у општини Пријепоље. Средства су обезбеђена код Светске банке.

Планирано је да се на реци Милешевци уради део заштитног система. Затим, три километра надвишења изградње насипа у насељу Залуг, заштита десне обале Лима у зони депоније како би спречили да високе воде Лима угрожавају и даље поткопавају депонију. Планирано је такође око два километра изградње заштитиног система на левој обали реке Лим у Бродареву – каже извршни директор за заштиту од штетног дејства вода Дарко Јањић.

За све планирано, неопходна су планска документа.

Сад је тренутно у изради плански акт, План детаљне регулације насеља Залуг. У оквиру тог плана Пријепоље планира изграду постројења за пречишћавање отпадних вода, на крајњој деоници наше заштите, тако да ја се надам да ће се по усвајању тог планског акта у року од два месеца стећи услови да се издају локацијске дозволе и да се заврши пројектна документација.

Процене су да ће планирани радови на заштити од поплава коштати око шест милиона евра.

Подели на мрежама

Повезани чланци