Жене

У Пријепољу одржан семинар „Родно равноправне и активне у друштвеној заједници“

„Родно равноправне и активне у друштвеној заједници” назив је дводневног семинара који је Форум жена Пријепоља у суботу и недељу организовао у Пријепољу. Семинар је био намењен женама које су желеле да сазнају више о женским правима и активизму.

Циљ семинара био је подизање нивоа знања учесница о концепту родне равноправности и потреби активног учешћа жена у развоју друштвене заједнице.

Ми смо овде зато што треба почети од куће, треба почети од малог места, да жене прво схвате шта је то родна равноправност, која су њихова права, људска женска права, на шта се она односе и да буду активне како би решиле проблеме са којима се сусрећу и узеле активно учешће у доношењу одлука – каже тренерица на семинару у Пријепољу Јованка Ћоровић.

Са тренерицом Јованком Ћоровић 10 жена из Пријепоља и околине радило је на препознавању важности рода у контексту људских права и препознавања кључних питања за позицију жена у различитим сферама друштва.

Што се тиче родне равноправности између жена и мушкараца, ту влада велика неједнакост у сваком погледу. Пре свега говорим да су жене неактивне друштвено. Можда смо и ми мало лење по том питању али мислим да нам мушкарци не дозвољавају да будемо активне онако како би ми желел и како би могле да будемо. Мислим да ће се свест о томе ускоро променити јер сам видела да се све више жена жели да буде друштвено активно и да сеаве тиме како би оствариле нека своја права и циљеве – каже бивша чланица Савета МЗ Ивање Светлана Дивац.

Биљана Борисављевић Васиљевић сматра следеће.

Жене нису сигурне да ће имати подршку у својој средини да се едукују, да учествују у раду неких женских форума , да се друже са женама које имају другачија размишљања о којима ће и оне можда једног дана променити ставове које имају. Мислим да је основни смисао свега овога да своју децу , посебно мушку децу, васпитавају на један другачији начин него што је то до сада било – сматра Биљана.

Иако постоје одређене квоте за учешће жена у политичком животу поставља се питање колико је то функционално.

Код нас поостоји Закон о родној равноправности. Он је донет на републичком нивоу. Межутим, закон се не примењује онако како би требало. Почело је нешто да се ради, али то захтева и време и улагања. А увек се нађе неки други проблем у који треба уложити тако да Закон о родној равноправности још увек каска – мишљења је Јованка Ћоровић.

Разлоге зашто жене нису више укључене  у доношењу одлука у својим заједницама Ћоровић види у традицији, стереотипима и предрасудама, патријархалном обрасцу понашања али и страху од непознатог.

Како страх постоји код мушкараца да ће доћи жена, па ће им преузети моћ и улогу коју они имају на тим политичким позицијама тако може да постоји страх код жена од нечег неизвесног јер немају довољно искуства у томе – каже Јованка.

А да би се жене ослободиле страха и биле активне у својој локалној заједници неопходно је следеће.

Треба женама подићи свест колико је то потребно и неопходно и због њих, и због њихових мужева и због деце, али и због становника локалне заједнице, то колико је значајно да и оне учествују – сматра Јованка Ћоровић.

Биљана Борисављевић Васиљевић сматра да је апсолутно неопходно, посебно у сеоским срединама, да и мушкарци дају мало више подстрека женама, у најмању руку да их макар не спутавају и спречавају да се укључе у друштвена догађања.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *