У току израда нацрта Плана развоја општине Пријепоље

У току израда нацрта Плана развоја општине Пријепоље

У оквиру процеса израде Плана развоја општине Пријепоље одржан је консултативни састанак партнерског форума, у циљу анализе тренутног стања и предузимања наредних корака. Израда једног од стратешких докумената локалне самоуправе, спроводи се уз подршку Министарства државне управе и локалне самоуправе, чија је представница присуствовала састанку.

Процес израде нацрта Плана развоја општине Пријепоље одвија се у више фаза, а на данашњем консултативном састанку своја запажања и препоруке о тренутној анализи стања могли су да кажу представници скоро свих установа, општинских служби, институција, јавних предузећа, школа, организација и удружења.

Пре овога смо спровели одређене радње, које су претходиле овој фази која се односи на доношење Скупштинске одлуке о изради плана развоја општине Пријепоље, за период од седам година. Формирали смо координациони тим и тематске групе, на основу којих су одржане радионице у априлу и на основу којих су идентификовани одређени проблеми. Желим да напоменем да по Закону о планском систему, који је усвојен 2018. године, обавеза сваке јединице локалне самоуправе је да донесе и спроводи План развоја општине. Верујем да ће доносиоци одлука учинити позитиван утицај на развој наше заједнице, тако што ће у наредном периоду примењивати овај стратешки документ и на основу њега креирати годишње и трогодишње планове развоја – истакла је координаторка пројекта у Пријепољу, Душка Бајић, чланица Општинског већа.

Нацрт плана развоја обухвата економски и друштвени развој, инфраструктуру, заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој, а велику подршку у његовој изради пружа тим експерата Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Министарство државне управе и локалне самоуправе спроводи пројекат „Локална самоуправа за 21. век“ који финансира Влада Швајцарске. Средства износе 2.5 милиона швајцарских франака. Општина Пријепоље је једна од три општине која је изабрана да буде пилот пројекат тако да ћемо данас на овом састанку, уз помоћ наших консултаната из Новог Сада, конструктивно допринети да се тај нацрт документа заврши са позитивним исходом – истакла је испред Министарства државне управе и локалне самоуправе Мирјана Ћирић.

Пројекат Министарства подржава Влада Швајцарске, а рок за завршетак Плана развоја општине Пријепоље је август ове године.

Подели на мрежама

Повезани чланци