У току радови на заштити манастира Милешеве од влаге (ВИДЕО)

У току радови на заштити манастира Милешеве од влаге (ВИДЕО)

Радови на заштити од влаге и санацији храма Вазнесења Христовог у манастиру Милешеви, који су започети почетком новембра, теку предвиђеном динамиком, речено је данас на састанку Епископа милешевског Атанасија са представницима Републичког завода за заштиту споменика културе и извођача радова.

Спречавање продора влаге у зидове милешевске Цркве Светог Вазнесења Господњег је основни циљ радова за које је пројектно-техничку документацију израдио Републички завода за заштиту споменика културе, у договору са Епископом милешевским Атанасијем. Предвиђена је замена постојећег тротоара око храма, изради новог и уређење шире зоне, што ће, осим заштите храма, омогућити проходност већем броју верника.

Радови су веома стручни и захтевају много труда, а поред заштите храм ће добити лепши изглед, јер ће нови тротоари бити прави украс, рекао је Епископ милешевски г. Атанасије, који нарочито истиче показану саборност.

Све се одвија под благословом Светога Саве, а саборност се огледа у заједничком раду на обнови и заштити светиње. У овом случају, на заједничком задатку су они који преносе светосавски благослов, они који су стручни и разумеју се у ове послове, они који су умешни да изведу радове а додатно треба призвати оне који имају материјална средства, рекао је владика и додао да су и ови радови допринос обележавању јубилеја 8 векова манастира Милешеве.

Епархија милешевска је обезбедила средства за започињање радова а Републички завод за заштиту споменика је задужен за питања струке. Снежана Јејић, заменица директора Републичког завода за заштиту споменика културе, каже да се изводе сложени радови, а пре израде елабората пажљиво су проучене све претходне интервенције – од велике обнове из 1863. до радова изведених 2004. године.

Како би се омогућило несметано вршење верских обреда и приступ верницима и посетиоцима, радови ће бити изведени у две фазе. Прва, која је у току, обухвата простор око храма, док ће у другој бити урађена санација простора испред главног улаза.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци