У време пандемије: Општa болницa Пријепоље без система за производњу и дистрибуцију медицинског кисеоника

У време пандемије: Општa болницa Пријепоље без система за производњу и дистрибуцију медицинског кисеоника

Пандемија Ковидa-19, која траје више од годину и по дана, допринела је сагледавању недостатака у здравственом систему и самим установама. Највећи проблем са којим је све ово време суочена Општа болница Пријепоље јесте недостатак система за производњу и дистрибуцију медицинског кисеоника, који је основни лек за пацијенте са запаљењем плућа.

Општа болница Пријепоље, а нарочито Ковид одељење, током трајања епидемије вируса има велики број пацијената са плућним болестима, пре свега запаљењем плућа, у чијем лечењу се користи кисеоник. Како болница нема систем за централно снабдевање, боце са кисеоником се носе до болничких кревета пацијената.

Од 2017. године конкуришем са пројектима на разним местима да се тај проблем реши. Неколико пута сам ангажовао људе из одговарајуће струке који су радили пројекте са којима бисмо конкурисали код потенцијалних инвеститора. Вредност пројекта је око 120 000 евра. Имамо обећање од Министарства здравља да је то ушло у финансирање и да ће нам помоћи. Сада тај проблем превазилазимо са боцама за кисеоник, које су велике, али захваљујући лифтовима, које смо уградили 2019. године захваљујући донацији породице Вараклић, превазилазимо ношење тих великих боца – каже директор Опште болнице Пријепоље доктор Зоран Дробњак.

Велики број пацијената проузрокује и велику потрошњу медицинског кисеоника.

Снабдевање је континуирано и ниједног тренутка није доведено у питање. Испорука се врши из Краљева и имамо довољно и боца и резерви – истиче директор Дробњак.

Како би пријепољска болница добила систем за производњу и дистрибуцију медицинског кисеоника, директор Дробњак је контактирао Министарство здравља, Министарство правде, као и бројне друге донаторе. На решавању овог проблема ради већ пет година.

У наредном периоду очекујем још више активности и надам се да ћемо реализовати тај пројекат и на тај начин, са добијањем још једног скенера, ми бисмо заокружили једну причу око опреме и лечења пацијената у нашој здравственој установи – закључио је Дробњак.

У ситуацији када су болнички капацитети у целој држави веома оптерећени, када имамо највећи број заражених и хоспитализованих, а са друге стране медицинске раднике на измаку снаге, доктор Дробњак апелује на све грађане да се вакцинишу, јер је вакцинација једини лек за излазак из ове ситуације. 

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци