Пријепољци и Пријепољке подржавају укидање рада недељом

Пријепољци и Пријепољке подржавају укидање рада недељом

Док скандинавске земље промовишу увођење четвородневне радне недеље уз шесточасовно радно време, Министарство трговине, туризма и телекомуникација је одлучило да формира радну групу, са задатком да сагледа све аспекате могуће забране рада недељом трговинских објеката у Србији. Иако су и у Босни и Херцеговини и Хрватској постојале иницијативе да се забрани рад недељом, то је до сада урађено само у Црној Гори.

Идеја о забрани рада недељом потекла је од синдиката и поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић. Задатак радне групе је да уради анализу ефеката примене одлуке о забрани рада недељом у државама Европске уније које су се одлучиле за тај потез. Биће урађено истраживање у које ће бити укључени трговци, добављачи, потрошачи и радници у трговини, како би одлука била што релевантнија. Након истраживања ће бити сагледани економски интереси трговаца и потрошача, као и социјални положај радника и радница запослених у трговини.

Трговци страхују да би забрана рада недељом могла проузроковати пад промета, смањење зарада или отпуштање радника у сектору малопродаје, али и незадовољство потрошача, који су навикли да куповину најчешће обављају викендом.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић подржала је одлуку о формирању радне групе уз образложење да се недеља “у традиционалној култури у Србији схвата као нерадни дан, дан одмора који је намењен јачању породичних и пријатељских веза”. Она је подсетила и да је у сектору трговине у Србији запослено око 200.000 радника, од чега је више од 70 одсто жена.

У анкети погледајте шта Пријепољци и Пријепољке мисле о укидању рада недељом:

 

Подели на мрежама