Улица Обрада Човића у Коловрату: Асфалт обећан, блато остало

Улица Обрада Човића у Коловрату: Асфалт обећан, блато остало

Већина улица у пријепољском насељу Калдрма, у месној заједници Коловрат, је асфалтирана. С обзиром на стање, многима би добро дошла и санација. Једна од ретких макадамских улица у овом приградском насељу јесте Улица Обрада Човића, чијим становницима је асфалт обећавала свака власт и политичке партије у предизборним кампањама. Обећања нису испуњена, а становници ове улице и даље газе по блату.

Хладнији дани и падавине, становницима Улице Обрада Човића у приградском насељу Коловрат доносе стару, вишегодишњу бригу – како издржати нову зиму без једног од основних животних услова – пута.

Ова улица је пројектована пре 68 година. Овде живе деца од пет до старијих, са 85 година. Ова улица има и струју и воду и канализацију. Ми смо сваке четири године ову улицу поправљали. Тамо где се асфалт завршава, улица је почела да пропада. Зими не може да нам приђе чистач, ни кола хитне помоћи, ни возила ЈКП “Лим” – каже Радојица Рељић.

Вуле Терзић каже да је ту живео кад улице није ни било.

Пројектована је улица, па су урађене вода и канализација пре 40 година. Колико знам, више пута су давали паре за улицу, а где су отишле не зна се. Ми из 10 кућа смо овај пут откупили. Приватник који ради у Немачкој је асфалтирао тамо овај део, а овамо ништа.

Једна од најстаријих становница ове улице је осамдесетдеветогодишња Добринка Рељић.

Ми стари немамо где да изађемо. Не могу дрва да нам довезу да наложим ватру. Да ме одвезу колима не могу. Видиш каква је улица, а молили смо општину колико пута…

Како би решили највећи инфраструктурни проблем, обраћали су се на све адресе које су знали: председнику Савета месне заједнице Коловрат, бившим и садашњим председницима општине, заменицима, члановима Општинског већа, одборницима… Санација ове улице, у дужини од око 130 метара, вредна 2 и по милиона динара, према речима мештана, била је планирана општинским буџетом. Након ребаланса буџета, ова улица  као и велики број других путних праваца, избачени су из плана за ову годину.  

Нама је обећано и пре осам и пре четири године да ће ова улица бити у буџету. Тако је било и када су били локални избори. Сви су обећавали да ће бити завршено. Као да живимо ко зна где. Улице испод наше су асфалтиране, као и улица изнад. Само ми чекамо – истиче Радојица Рељић.

И стари и млади кажу да нерадо иду по блату и питају има ли смисла да у 21. веку овако изгледа улица у највећем приградском насељу, док су асфалтирани поједини путни правци у сеоским подручјима где нико не живи. За надлежне очигледно да смисла има, јер својим (не)деловањем становницима нису пружили другачији одговор.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци