“Ум на друм”: Едукација младих за смањење смртности у саобраћајним незгодама

“Ум на друм”: Едукација младих за смањење смртности у саобраћајним незгодама

На путевима у Републици Србији сваког трећег дана настрада једна млада особа, док 15 особа старости од 15 до 30 година сваког дана задобије тешке телесне повреде, показују подаци Агенције за безбедност саобраћаја, који су пријепољским средњошколцима представљени на едукативној трибини “Ум на друм” у Дому културе.

На платоу Дома културе владала је велика гужва јер су многи пријепољски средњошколци желели да седну у симулаторе Агенције за безбедност саобраћаја, који су представљени у оквиру трибине “Ум на друм”. Млади узраста од 15 до 30 година старости су склони ризичном понашању у саобраћају, а најчешћа су прекорачења брзине и вожња под утицајем алкохола. Млади чине 18 одсто укупне популације, а подаци показују да баш они најчешће страдају у саобраћајним незгодама.

Главни циљ трибине јесте да младе подсетимо на важност и значај безбедног понашања у саобраћају. Данас ћемо разговарато и о значају везивања сигурносног појаса, штетности коришћења мобилног телефона током вожње, видећемо које последице носи брза вожња, као и штетност употребе алкохола. За младе смо припремили промотивно едукативне материјале са слоганом наше кровне кампање “Ум на друм” и ово је само једна од активности које Агенција реализује ка свим циљним групама – изјавио је Вељко Ћурчић из Агенције за безбедност саобраћаја.
Ми смо овде дошли са два симулатора: превртања и чеоног судара. Желимо да покажемо младима која је улога и значај сигурносног појаса и колико он утиче на исход саобраћајне незгоде. Годишње у просеку око 110 младих особа настрада на путевима Републике Србије, од око 500 укупно настрадалих у саобраћајним незгодама. То значи да на путевима у Републици Србији сваког трећег дана настрада једна млада особа, док 15 особа, старости од 15 до 30 година, сваког дана задобије тешке телесне повреде у саобраћајним незгодама – рекао је Пријепољац Мирко Коковић из Агенције за безбедност саобраћаја и напоменуо да су млади углавном сами у возилу приликом настанка саобраћајне незгоде.

Своју животну причу и несрећни догађај који га је везао за инвалидска колица, средњошколцима је испричао Славиша Савић из Шапца, предавач на пројекту “Још увек возим”.

Ја сам са непуних 18 година, због пребрзе вожње и слетања аутомобила изазвао саобраћајну несрећу и том приликом задобио повреду кичме због чега имам трајну инвалидност већ 28 година. Кроз своју животну причу желим младима да покажем са колико озбиљних последица може да се сусретне неко ко не поштује саобраћајне прописе и да утичем на њихову свест – истакао је Славиша Савић из Удружења параплегичара Мачванског округа.

Едукативну трибину организовали су Савет за безбедност саобраћаја општине Пријепоље, Агенција за безбедност саобраћаја и Удружење параплегичара Мачванског округа .

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци