Уметнички ансамбл „Станислав Бинички“ наступио у Пријепољу (ВИДЕО)

Уметнички ансамбл „Станислав Бинички“ наступио у Пријепољу (ВИДЕО)

Они који нису у петак посетили велику салу Дома културе остали су ускраћени да чују један од најстаријих хорова и оркестара у Србији, који је био зачетник симфонијске музике код нас.

Ансамбл је формиран 26. септембра 1899. године у Београду као београдски војни оркестар. У то време је био једини оркестар који је могао да изводи симфонијску музику. Касније се развијао, био оркестар Краљеве гарде, па Уметнички ансамбл ЈНА, а данас се налази у саставу Управе за односе са јавношћу Министарства одбране. Један од основних задатака је промовисање културе и уметничког стваралаштва Министарства одбране, каже начелник ансамбла капетан фрегате Светозар Василески.

Руководитељка мешовитог хора војна службеница Катарина Божић нам је рекла како хор није мешовит само јер га чине мушки и женски вокали већ јер га чине професионални припадници Министарства и Војске Србије, чланови њихових породица, и љубитељи квалитетне хорске, патриотске и духовне музике. Програм је разноврстан и прилагођен приликама у којима се наступа. Снимили су и музику за филм Монтевидео Бог те видео.

Поводом епархијске прославе мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије извео је неколико духовних песама а до краја наступа чуле су се и популарне националне и родољубиве песме.

У Пријепољу је са ансамблом наступила и солисткиња Данка Стоиљковић а за крај је изведен „Марш на Дрину“ који је компоновао управо оснивач ансамбла Станислав Бинички у част победе српске над аустроугарском војском у Првом светском рату у Церској битки.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *