Уметност у време мобилних телефона и игрица

Уметност у време мобилних телефона и игрица

Готово свако од нас поседује неки таленат, међутим, питање је да ли ћемо свој таленат открити и радити на његовом развијању. Група средњошколаца из Пријепоља, уместо за рачунаром или телефоном, као већина њихових вршњака, своје слободно време проводи стварајући уметничка дела или уживајући у њима. Прилог је припремила Медина Џиновић, ученица Економско-трговинске школе.

Уметност је лепота. Уметност је истина. Уметност је стваралаштво и зато она захтева целог, потпуног човека, читаву његову свест, осећајност, искуство и подсвест. У данашње време млади све мање времeна посвећују уметности.

Теодора Несторовић, ученица Економско-трговинске школе сматра да се већина њених вршњака радије опредељује за друштвене мреже и игрице, него што ће отићи на неку изложбу или сами узети да изразе своју креативност тако што ће на пример нешто насликати, открити свој таленат.

Док није било мобилних телефона и друштвених мрежа, људи су више времена проводили бавећи се уметношћу, док слободно време млади данас проводе гледајући клипове на Тик-току и Јутјубу – каже Вељко Чпајак, ученик Пријепољске гимназије.

Медина Џиновић из Економско-трговинске школе сматра да млади премало времена посвећују својим талентима, јер често због своје креативности наилазе на подсмех или осуде других, а до изражаја долази и мањак самопоуздања.

У свету где владају интернет и друштвене мреже, мало је простора остављено за праву уметност и стваралаштво. То не значи да нам интернет не може пружити нови доживљај уметности, тако што ћемо пратити странице неких галерија или уметника, сматра Теодора.

Уметност није потпуна ако је задржимо само за себе, зато је важно да је покажемо и другим људима и да од њих добијемо подршку.

Ученик Пријепољске гимназије Младен Средојевић сматра да млади сада имају обиље могућности да представе своје радове и уметничка дела, пре свега путем друштвених мрежа, док Медина додаје да се таленат може представити и учешћем на различитим ликовним конкурсима, уметничким колонијама или једноставно кроз школске изложбе.

Уметност је створена да служи друштву, да из њега извуче најбоље. Правимо уметност јер постоји нешто унутар креативне особе што треба да изађе. То је врста терапије и облик медитације. Уметничка дела сви видимо другачије, па је сам тај уметнички доживљај пресудан у успешности човека који ствара. Зато је важно да што више људи наше радове види и да свој суд. Успех ће доћи сам по себи.

Подели на мрежама

Повезани чланци