Упркос притисцима, одржана једночасовна блокада магистрале у Бистрици (ВИДЕО)

Упркос притисцима, одржана једночасовна блокада магистрале у Бистрици (ВИДЕО)

Неколико десетина еколошких активиста, чланова опозиционих покрета и странака, грађана и грађанки из општина Пријепоље, Прибој и Нова Варош успело је да одржи једночасовну блокаду магистралног пута ка Црној Гори у Бистрици.

Неколико десетина грађана и грађанки из општина Пријепоље, Прибој и Нова Варош, који су желели да подрже блокаде саобраћајница, започете прошлог викенда због противљења усвојеним изменама и допунама Закона о експроприацији и Закона о референдуму и народној иницијативи, окупили су се у Бистрици и блокирали магистрални пут ка Црној Гори у 14 часова, када су почеле блокаде и у више од 50 градова у Србији. Протестанти су, у првих десетак минута блокаде, пропустили двоје кола хитне помоћи и неколико возила у којима су се налазили људи који су рекли да имају здравствених проблема.

Тада је из правца Прибоја стигла колона од десетак аутомобила из којих су изашли, углавном млађи, мушкарци који су тражили да их протестанти пропусте, а након што су ови то одбили, ушли су у међусобну расправу, која је на моменте била жучна али без икаквог физичког сукоба. Убрзо је из правца Пријепоља стигла колона возила са заставом, који су се представили као сватови који су кренули по младу. У њој се налазио велики број чланова, симпатизера и функционера странака које су део владајуће коалиције у општини Пријепоље – Српске напредне странке и Странке правде и помирења. Ни они нису успели да прођу блокаду, па су до самог краја сви заједно остали окупљени на коловозу. Атмосфера је била напетија, расправа је на моменте постајала веома жучна и често је прекидана сканидарњем, а протестанти су, скоро до самог краја, подржавали пароле које су противници блокаде узвикивали. Није дошло до већег физичког сукоба, иако је у неколико наврата долазило до кошкања, повлачења и гурања, и у једном моменту до ударања по телефону, којим је један од протестаната снимао дешавања. Упркос притисцима, који су постајали све жустрији, протестанти су остали упорни до краја и блокаду су прекинули у 15 сати, када су то и најавили. Након тога је део „сватова“ прошао путем, али се убрзо вратио назад необављеног посла – без младе.

Драгана Ракиџија, еколошка активисткиња из Пријепоља, рекла нам је да су учествовали у протесту који се одржава на територији целе Србије и да су јасно ставили до знања да се не баве политиком, већ да само хоће да се изборе за еколошку и чисту Србију и против Рио Тинта и других ствари које држава жели да спроведе. Милан Кашерић, одборник Здраве Србије у прибојској скупштини, не слаже се са Ракиџијом, и сматра да овде ништа није ванполитичко. Каже да они који нису дошли да протествују против Рио Тинта нису ту случајно, већ по задатку владајуће странке да изазову инцидент. Покушавајући да изазову инциденте чак су ишли дотле да лажирају свадбу и болесне људе, каже Кашерић. Ивана Андрић Ћировић, која се са породицом вратила из иностранства и настанила у Акмачићима, каже да је највећи успех то што су избегнути инциденти и што је блокада успела. Мисли да ће протести бити све већи а основни мотив за подршку протестима је противљење закону о експроприацији као и друге неправде и проблеми са којима се она и њена породица суочавају. Нисмо успели да добијемо изјаву од неког противника блокаде.

Све време на лицу места био је присутан велики број припадника Министарства унутрашњих послова у цивилу, који су са стране посматрали и снимали дешавања, али су, вероватно, својим присуством допринели да не буде физичког сукоба. На самој Бистрици није било много возила јер је полиција зауставила саобраћај на прилазним правцима па је нејасно како су они који су касније дошли на протест прошли полицијске пунктове.

Погледајте како је протекла блокада у Бистрици:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци