Друштво

Ускорo јавни позив за финансијску помоћ паровима за вантелесну оплодњу

Скупштина општине Пријепоље је усвојила Правилник о начину остваривања права на финансијску помоћ за вантелесну оплодњу, којим су дефинисани услови под којим парови могу да конкуришу за финансијска средства. Као и претходних година, из општинског буџета је за ову намену опредељено шест милиона динара, али је до сада углавном тај износ увећаван за додатна два милиона.

Правилником о начину остваривања права на финансијску помоћ за вантелесну оплодњу, општине Пријепоље су прописана шира права у односу на смернице које је прописала Републичка стручна комисија Министарства здравља.

Душка Бајић, чланица Општинског већа
Право на остваривање помоћи могу да остваре парови уз следеће услове: да једно од супружника има држављанство Републике Србије, да имају пребивалиште на територији општине Пријепоље, да испуњавају критеријуме које је прописала Републичка стручна комисија, да је жена навршила 42 године старости. У случајевима када је једино могуће остваривање родитељства донацијом репродуктивног материјала, пријаве могу поднети и жене млађе од 42 године – истиче чланица Општинског већа Душка Бајић.

Следећи корак јесте расписивање јавног позива који ће бити објављен на интернет страници општине и којим ће бити дефинисана висина средстава, а који ће трајати до истека средстава обезбеђених у буџету.

Ако знамо да у Србији више од 400.000 парова има проблем са неплодношћу, желимо да нашим суграђанима који имају ту потребу, помогнемо у превазилажењу многобројних препрека на путу остварења својих циљева.

Оно што је новина јесте да је рок за извештавање о наменском коришћењу средстава продужен са 6 на 8 месеци, што је наглашено као веома битно с обзиром на пандемију корона вируса. А такође, Правилник није ограничен на једну годину тако да убудуће неће морати да буде усвојен у Скупштини општине што би требало да убрза цео поступак.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци