Друштво

Услуга помоћ у кући пример добре праксе за неплаћени рад

Унапређење постојећих и развијање нових система подршке и разноврсних друштвених сервиса, један је од корака који би требало да допринесе равномернијој подели неплаћених послова старања у домаћинствима у Србији. Жене су те које, у недостатку одговарајућих сервиса подршке, остају незапослене, прекидају школовање и радни однос да би бринуле о другим члановима породице без накнаде. Услуга помоћ у кући за старе и инвалидне особе је добар пример којим се стварају услови за плаћање ових послова.

Мелка Хаџагић је једна од првих корисница услуге помоћ у кући и једна од оних које су заговарали њено увођење у Пријепољу. Љубинка Стојадиновић је међу првим женама која се пријавила за посао геронто домаћице. Прва добија помоћ у кући а друга зараду за пружање ове услуге. Свој однос не доживљавају као пословни, већ више као пријатељски.

Ја њу не сматрам као физичку помоћ у кући. Ја је сматрам као кућног пријатеља и ми смо заиста постали пријатељи. Ја на њу могу да се ослоним и мимо овога што имам у пакету, могу да је позовем кад год и кажем треба ми то и она ће доћи. Тако да ја кажем да сам богата не што имам услугу геронто домаћице већ за једну пријатељицу – каже Мелка Хаџагић.
Ја са задовољством код ње долазим, заправо код већине идем са задовољством. Није то само посао, њима некад треба разговор, да се повере, а и мени буде фино и доста ствари научим – додаје Љубинка Стојадиновић геронто домаћица.

Услуга помоћи у кући за стара и инвалидна лица једна је од ретких која доприноси равномернијој подели послова и бризи о другима између мушкараца и жена.

Деца су отишла на страну, а и она која су сад овде, више није радно време као некад кад сам ја радила, од 7 до 2, ради се дуже и они немају времена. Друго, сва родбина је већ у годинама тако да нико никоме не може да притекне у помоћ. Жене су овде, у овој патријархалној средини, навикле да све саме раде – истиче Мелка и додаје да је ова услуга помоћ у кући први корак који олакшава женама.

Жене обављају неплаћене послове у кући и брину о деци два пута више од мушкараца, показују истраживања.Жене су те које, у недостатку одговарајућих сервиса подршке, остају незапослене, прекидају школовање и радни однос да би бринуле о другим члановима породице… Иако је услуга помоћ у кући једна од ретких која омогућава женама време за све то, бројни су проблеми који је прате.

Ми радимо уговор о делу, немамо право ни ни годишњи одмор, боловање, слободне дане, једино кад се са корисницима договоримо. А и посао је веома слабо плаћен – истиче Љубинка.

У зависности од самих корисника, геронто домаћице их посећују једном или два пута седмично у трајању од два сата. Њихов посао је веома значајан за цело друштво. Унапређење постојећих и развијање нових система подршке и разноврсних сервиса, један је од корака који би требало да допринесе равномернијој подели неплаћених послова старања у домаћинствима у Србији. Указивањем на овој проблем и подизањем јавне свести о овој теми бави се Удружење Форум жена Пријепоља у оквиру пројекта „Неједнака расподела послова старања – Неплаћени рад на плећима жена“, који спроводи у сарадњи са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена и Координационим телом за родну равноправост, а уз подршку Владе Уједињеног Краљевства и Британске амбасаде.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *