Ужичкој трансфузији потребна крв – Будите хумани, донирајте крв на акцији у Пријепољу

Ужичкој трансфузији потребна крв – Будите хумани, донирајте крв на акцији у Пријепољу

Прва овогодишња акција добровољног давања крви у просторијама Црвеног крста у Пријепољу биће одржана у уторак, 5. јануара. Веома је важно да се што већи број особа прикључи акцији и донира крв, јер су Служби за трансфузију Опште болнице Ужице потребне све крвне групе.

Као и сваког јануара, Служба за трансфузију Опште болице у Ужицу, која покрива цео Златиборски округ, има дефицит крви, што је додатно погоршала епидемија корона вируса.

Служби за трансфузију крви недостају тренутно јединице свих крвних група. Нисмо спали испод минимума, још има довољно крви за потребе пацијената, али то може да значи да у једном дану можемо да упаднемо у црвену зону и да морамо да одлучујемо ко има приоритет и ко ће да прими крв. Надамо се да до тога ипак неће доћи. Апелујемо на све људе добре воље, на добровољне даваоце крви, на оне који то желе да постану, на оне којима се неко од породице лечи у нашим болницама, на оне који имају супругу, ћерку, сестру која се спрема за порођај, на оне који имају старе родитеље, на све да буду свесни да без добровољних давалаца ми немамо начин да обезбедимо крв за пацијенте – каже Оливера Ђорђевић из Службе за трансфузију Опште болнице Ужице.
Оливера Ђорђевић, Служба за трансфузију ОБ Ужице

Након ког периода особе које су прележале корона вирус, могу дати крв?

Као и код сваке вирусне инфекције, добровољни даваоци могу дати крв три месеца након задњег негативног резултата. Желим да нагласим да се акције организују уз строго поштовање епидемиолошких мера, кревети се дезинфикују, даваоци носе маске, као и особље. Не постоји повећана шанса за инфекцију вирусом корона давањем крви – истиче Ђорђевић.

Акције добровољног давалаштва крви у општинама Златиборског округа се оргнизују на сваких 15 дана. Прва акција у 2021. години у Пријепољу ће бити одржана у уторак, 5. јануара у времену од 11 до 14 часова у просторијама Црвеног крста Пријепоље.

Подели на мрежама

Повезани чланци