В.д. стање пријепољских установа и предузећа – огледало власти

В.д. стање пријепољских установа и предузећа – огледало власти

Уместо да се фокусирамо на решавање проблема сва пажња је усмерена на то ко су директори, када истиче мандат, шта после тога. Пријепоље ништа не добија са в.д. директорима, напротив! То стање се пренело практично на све области па нам је цела општина у в.д. стању! – каже одборник СДА Санџака Едиб Кајевић, поводом тренутне ситуације, а након што је Скупштина општине Пријепоље трећи пут за мање од три године именовала вршиоце дужности директора у две установе и једном предузећу.

Свака смена власти у Србији повлачи за собом и смену руководилаца. Стручност, искуство и добри резултати рада нису тражени критеријуми. Партијска књижица, лични и интереси странака имају предност. Нестабилна ситуација и трзавице међу владајућом коалиционом већином у општини Пријепоље, за три године су се више пута пресликали на јавно комунално предузеће и јавне установе, где је било неколико смена и именовања вршилаца дужности директора. Поделу „колача“ тј. руководећих места, политичке партије су договориле на самом почетку мандата, а до појединих смена је дошло због раскола у самим странкама и међу коалиционим партнерима. Да ли због међусобног одмеравања снага или неповерења, конкурси за директоре су ретко расписивани, а омиљена активност власти постала је именовање вршилаца дужности директора. О штетним последицама таквих одлука, нико не брине.

ЈКП „Лим“ – огледало власти или слика нерада и неспособности?

Јавно комунално предузеће „Лим“ водио је Џевад Бегановић, од децембра 2020. до јула 2023. године. На ову функцију је именован два пута, иако према Закону о јавним предузећима, у члану 52. стоји да период обављања функције вршиоца дужности директора не може бити дужи од једне године и исто лице не може два пута бити именовано. Крајем 2022. године објављен је конкурс за избор директора, али према извештају комисије, нико од шест кандидата није испуњавао услове. Бегановић је више од пола године након истека другог мандата водио најважније услужно предузеће у Пријепољу, без јасно дефинисаног статуса. Иако одборницима није сметало да га други пут именују за в.д. директора, због коалиционих трзавица, напредњаци то нису хтели да учине и трећи пут – овај пут сетили су се закона па су то навели као разлог. Скупштина општине Пријепоље је на последњој седници, одржаној 3. јула, Бегановића разрешила дужности и на ту функцију именовала грађевинску инжењерку Јасмину Деленџић, такође запослену у овом предузећу. Оба кандидата су из Санџачке демократске партије, којој је поред овог директорског места припала и директорска фотеља у Дому културе и Музеју у Пријепољу. У обе ове установе именовани су директори на мандат од четири године.

Стање са в.д. директорима има за последицу одлагање решавања нагомиланих проблема који постоје у скоро свим областима у пријепољској општини. Уместо да се фокусирамо на решавање проблема сва пажња је усмерена на то ко су директори, када истиче мандат, шта после тога. Пријепоље ништа не добија са в.д. директорима, напротив, то стање се пренело практично на све области па нам је цела општина у в.д. стању – каже одборник СДА Санџака Едиб Кајевић, једини стални представник опозиције у пријепољској Скупштини општине.

И одборник Демократске партије Санџака Рахим Ровчанин, који је иначе и запослен у ЈКП „Лим“ истиче да то што се вршилац дужности директора бира на период до годину дана значи да на свакој седници Скупштине, по предлогу Општинског већа, може бити замењен.

То је ограничавајућа ствар јер у таквој ситуацији в.д. руководици су принуђени да извршавају жеље извршне власти. Свако радно мјесто изискује потребно вријеме, мање или више, у зависности од претходних искустава за неки оптималан рад и допринос, па и директорско. Само што се упознају…, дође смјена и нови в.д… На тај начин се онемогућава озбиљно и дугорочно планирање, што је суштински озбиљан проблем. Сваке године нови директор и све ново, то све успорава субјекте које задеси серијски избор в.д. директора – каже Ровчанин.

Трогодишње в.д. стање директора знатно је отежало функционисање ЈКП „Лим“, сматрају наши саговорници који истичу да је ипак „срећа“ што је Џевад Бегановић пре именовања био дуго година руководилац највеће радне јединице у предузећу и што је познавао проблематику, али и запослене.

Неке ствари су се помјериле на боље, али суштински када погледате извештаје видите да се у прошлој години и првом кварталу ове послује са губитком. То је један јако важан показатељ који је у доброј мјери последица локалне политике и „политике“ предузећа која је увијек слика локалне политике – нагласио је Ровчанин док Кајевић наводи да са једне стране све одлуке које су донете у периоду „незаконитог“ управљања овим предузећем могу бити доведене у питање пред судским и другим органима, а са друге стране предузеће у овом периоду није могло да ангажује додатне раднике преко програма јавних радова па се то одразило и на квалитет услуга које пружа ЈКП „Лим“ посебно у делу одржавања  хигијене и изношења смећа.

Нешто другачије размишља одборник Санџачке демократске партије Елвин Бањица:

ЈKП Лим је у претходне три године успело да у значајној мери побољша услове рада својих запослених, кроз набавку нових возила и механизације. Ингеренције директора у в.д. стању не значи да су директору руке везане и да због тога што је у в.д. стању не треба ништа да ради. Добар пример је претходни директор који је био у в.д. стању и успео је да реализује бројне задатке и пројекте. Дакле, нема места неизвесности или тежем пословању ЈKП Лим само зато што је директор у в.д. стању, јер он има све ингеренције и надлежности као и директор који је у пуном мандату. Не сматрам да је добро постављати директоре – вршиоце дужности, али кад већ имамо такву ситуацију, онда ми као одборници морамо тражити од директора да дају свој максимум у раду, а све у интересу нашег града. Исто мишљење делим када су у питању Туристичка организација Пријепоље и Библиотека.

Туристичка организација Пријепоља – манифестације сталне, директори променљиви

Директори Туристичке организације Пријепоље до сада су именовани без конкурса, али упркос томе и овај буџетски корисник је већ трећу годину у в.д. стању. Чак три именовања „претрпела“ је ова организација за релативно кратко време. Према поменутом подељеном партијском колачу 2020. године, руковођење Туристичком организацијом припало је Странци правде и помирења и у директорску фотељу села је архитекткиња без искуства, Илда Чоловић. Након пуцања владајуће коалиције, због неслагања и према речима тадашњег председника Општине Пријепоље Владимира Бабића, лошег функционисања и неправилности у раду и конкурса за запошљавање нових особа, она је смењена и на то место именована је мастер економисткиња Драгана Вараклић. Чланица Српске радикалне странке и некадашња директорка Туристичке организације деловала је као добар избор за овај посао, али је и она након једногодишњег мандата, уз похвале за рад, замењена новим в.д. директором, туризмолог из Београда Петром Васиљевићем, именованим  од  Српске напредне странке.

Свакако је мандат на четири године неки дугорочнији концепт који вам пружа могућност планирања и рада који је мерљив резултатима након тога, добрим или лошим, али свакако имате простора да нешто планирате и урадите што вам в.д. стање не дозвољава – каже Драгана Вараклић, доскорашња в.д. директорка Туристичке организације Пријепоље.

Директори или вршиоци дужности директора кроз разне аранжмане и договоре су успели себи да обезбеде стална радна места у установама којима су руководили па је тако број запослених у константном порасту. Са друге стране, програми и планови рада се незнатно или уопште не мењају тако да јавне установе и предузеће највише служе за „ухлебљавање“  партијских послушника.

Библиотека „Вук Караџић“ – нема полица, има столица

Библиотека „Вук Караџић“ по броју именованих и разрешених вршилаца дужности директора прати Туристичку организацију. Правница Сабира Хоџић именована је 2020. године за руководитељку ове установе као кадар Странке правде и помирења. Смењена је у априлу 2022. године када и Илда Чоловић у Туристичкој организацији, а главни повод за раскол међу коалиционим партнерима – Српском напредном странком и СПП-ом био је конкурс за запошљавање. Чоловић као в.д. директорка Туристичке, пријавила се на конкурс и добила стално радно место у Библиотеци. Како је ова игрица била превише очигледна, напредњаци су реаговали јер су све границе личне и страначке користи пробијене. Ипак, на ову одлуку једина је реаговала учесница конкурса, психолошкиња Марија Свичевић, која је поднела тужбу на одлуку комисије. Парадокс или не, баш њу су напредњаци предложили за вршитељку дужности директорке јер је имала вишегодишње искуство у раду у Библиотеци „Вук Караџић“. Ипак, у међувремену се најјача партија, СНС, прегруписала па је након смене председника Општине Бабића, Марија Свичевић након истека једногодишњег мандата, замењена Звонком Мандићем, такође в.д. дипломираним музичким уметником, који је од 2018. обављао функцију вршиоца дужности и у Музеју у Пријепољу. Тада је као кандидат био  критикован јер није испуњавао услове, а сада је изабран скоро без коментара, уз похвале за досадашњи рад. Оно што одборници често наводе као проблем је што приликом именовања руководилаца не добијају њихове биографије па и не знају кога именују. Али дигну руку, у складу са коалиционим договором. Одборници и одборнице, који чине део владајуће већине, ретко када се питају зашто извршна власт доноси одлуке какве доноси, па тако и не виде проблем што се не расписују конкурси већ се именују в.д. директори.

Елвин Бањица, одборник Санџачке демократске партије каже да директори у в.д. стању нису ретка појава у целој држави, па тако и у Пријепољу:

Не сматрам да Пријепоље губи тиме што је директор неког јавног предузећа или установе у в.д. стању, јер нам је пракса показала да и у таквим ситуацијама, које обично називамо “изнуђено решење” директори покажу да умеју и знају да раде посао за који су делегирани. Такође, не сматрам да Пријепоље добија нешто тиме што поставља в.д. директоре. На крају када све сагледамо, добијамо простор у коме влада политика, али када кажем политика не мислим ништа лоше, чак шта више сматрам да политиком можемо доћи до правог решења, јер је она саставни део живота свих нас.

Закон о јавним предузећима каже да је циљ оснивања јавних предузећа обезбеђивања трајног обављања делатности од општег интереса и редовног задовољавања потреба корисника производа и услуга. Где се општи интерес изгубио у општини Пријепоље?

Општи интерес је на жалост ишчезао. Из овог мандата је безброј примјера који на то указују. Kод нас ако подржаваш власт много тога је подређено тренутној ситуацији што је веома лоше. Кроз предузећа и установе се тежи остварењу циљева, поготову страначких, а појединци преко странке и личних. Све док не буду опште друштвени циљеви преовладали над страначким и приватним неће бити бољитка. Борба за страначке интересе и личну моћ појединаца у задњих 15-20 година Пријепоље је сврстало у категорију  неразвијених, девастиранијих  општина у Србији – каже Рахим Ровчанин.

Едиб Кајевић сматра да је у пракси општи интерес потиснут па је у првом плану задовољавање потреба политичких странака или личних интереса:

Уместо потребних и способних кадрова свакодневно видимо да је  приликом запошљавања присутан непотизам или се запошљавају углавном политички подобни кадрови. Негативне последице оваквог запошљавања грађани осећају на сваком кораку – истиче Кајевић.

Елвин Бањица каже да лакоћа смењивости директора у в.д. статусу може бити прилика да политика покаже све своје негативне стране:

Ми и даље заступамо идеју да директори треба да буду именовани на пуне мандате, јер тиме ће имати већу самосталност у раду, неће бити подложни смењивости и интересима политике и партија, већ ће радити у општем интересу грађана и Пријепоља. Дакле, став СДП-а, јесте да се директори јавних предузећа и установа именују на пуне мандате, јер је то у интересу Пријепоља.

Јавни сектор у Србији је већ неко време у в.д. стању. У око 20 од укупно 33 предузећа која обављају делатност од општег интереса, на челу су вршиоци дужности директора. Иако је Пријепоље једна од најнеразвијених општина у Републици Србији и има неповољан географски положај у смислу удаљености од Београда, па до ње ретко шта добро стигне на време, представници локалне власти „раскрчили“ су пут па је овај негативан тренд прилично брзо стигао и овде. Вршиоце дужности директора имају и Дом здравља Пријепоље, као и Здравствени центар Пријепоље који је званично основан 2021. године, али и даље функционише као део Здравственог центра Ужице.

Према речима председника Александра Вучића в.д. стање обезбеђује дисциплину и одговорност. Изгледа да ни њега не потреса чињеница да се оваквим  мандатима озбиљно крши Закон о јавним предузећима и да појединци намирују личне и партијске интересе на штету установа и грађана.

Подели на мрежама

Повезани чланци