Ватрогасци – спасиоци из Пријепоља: Први против ватре и воде

Ватрогасци – спасиоци из Пријепоља: Први против ватре и воде

Иако је прва асоцијација на ватрогасце гашење пожара, њихов обим посла је много шири, а све чешће су техничке интервенције у саобраћају. Сабраћајне незгоде, слетање аутомобила са коловоза само су неке од интервенција у којима учествују припадници Ватрогасно – спасилачког батаљона из Пријепоља. Последњу такву акцију имали су пре неколико дана када су из аутомобила, који се зауставио на обали Лима, спасили суграђанина.

Телефонским позивом у среду, 23. новембра у 13 сати и 30 минута почела је акција спашавања возача, који је аутомобилом, недалеко од депоније Стањевине, слетео са коловоза и зауставио се на обали Лима. Два ватрогасна возила и пет ватрогасаца- спасилаца учествовала су у акцији извлачења мушкарца из аутомобила који је једним делом био у води, а која је трајала око 10-ак минута.

„Лице се налазило заробљено у возилу, због чега смо ми извршили интервенцију његовог вађења из возила и транспорт са обале до возила Хитне помоћи – каже Радојко Пузовић, шеф смене у Ватрогасно – спасилачком батаљону Пријепоље.

Док су припадници овог батаљона раније углавном интервенисали приликом саобраћајних незгода у којима су се возила задржала на коловозу, све су учесталија слетања са магистралног пута.  

Обично се дешавају овакве ситуације где долази до слетања возила према реци Лим, па и у реку. Поред тога што имамо техничке интервенције у саобраћају, имамо и јединицу за спашавање на води па смо у претходним интервенцијама и преко воде евакуисали цивиле.

Све интервенције у саобраћају захтевају ангажман ватрогасаца – спасилаца, саобраћајне полиције и Хитне медицинске помоћи.

 Те три екипе се помажу међусобно и њихова координација је веома битна у оваквим интервенцијама.

Овим службама понекад цивили онемогућавају ефикасан рад, својом жељом да помогну и учествују у акцији, што не би требало да раде. За свој рад, ватрогасци -спасиоци често буду похваљени, па и награђени, док се деси и по нека критика на друштвеним мрежама.

Више је похвала, нарочито усмених похвала. Ево и сад нам је начелница Службе хитне помоћи честитала на успешно обављеном послу – истиче Радојко.

Проблеме приликом изласка на терен врло често им стварају непрописно паркирана возила, што утиче на брзину њиховог доласка на лице места којa је некад од пресудне важности. Овај тежак и често опасан, а пре свега племенит позив, у Пријепољу обављају 42 ватрогасца-спасиоца.

Подели на мрежама

Повезани чланци