Ватрогасци-спасиоци свој Дан обележили у друштву деце

Ватрогасци-спасиоци свој Дан обележили у друштву деце

Дан Сектора за ванредне ситуације и Слава ватрогасаца-спасилаца у Србији у Пријепољу је обележена тактичко-техничким збором у дворишту Основне школе „Владимир Перић-Валтер“ на којем су се деца упознала са послом ватрогасаца, ватрогасном опремом и начином како да заштите себе и своје најближе.

У току ове године припадници Ватрогасно-спасилачког батаљона Пријепоље имали су укупно 283 интервенције, од чега су 235 пута интервенисали на гашењу пожара. Највише посла имали су у јулу и августу када су горели пожари на отвореном простору у месту Јелача у општини Прибој и у Рутошима и Негбини у општини Нова Варош. У тим интервенцијама су, поред њих, учествовали и ватрогасци-спасиоци скоро свих јединица Сектора за ванредне ситуације.

Поводом 17. септембра – Дана Сектора и Славе ватрогасаца-спасилаца деци су представили део опреме и возила, које користе у својим свакодневним активностима и приликом интервенција, као и начине како да заштите себе и своје најближе. Као и приликом ранијих зборова и показних вежби, највећи утисак на најмлађе су оставили возила и употреба пене за гашење пожара.

Сектор за ванредне ситуације, као јединствена служба за заштиту и спасавање у ванредним ситуацијама основан је 17. септембра 2009. године реорганизацијом Сектора за заштиту и спасавање. Ватрогасци-спасиоци обележавају и славу Пресвету Богородицу Неопалиму купину или несагориву купину. Идеја за прихватање ове славе , као заштитнице ватрогасаца, потекла је 2015. године приликом рада припадника Сектора на стварању нове ватрогасне јединице на Хиландару, који је 2004. године страдао у катастрофалном пожару. Због тога је манастирско братство покренуло акцију континуиране обуке монашке ватрогасне јединице а припадници Сектора сваке године одлазе на Хиландар због обуке. На предлог монаха, имајући у виду да је Неопалима купина заштитник ватре и грома, предложено да то буде слава и заштитник свих ватрогасаца-спасилаца у Србији. Неопалима купина или несагорива купина је реликвија хришћанске и старозаветне традиције, која се чува у истименој цркви у склопу Манастира Свете Катарине на Синају.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци