Већ се размишља о зими – за припрему огрева потребна просечна плата

Већ се размишља о зими – за припрему огрева потребна просечна плата

Иако лето и високе температуре још трају, наши суграђани и суграђанке већ размишљају о предстојећој зими и грејној сезони. За један од већих издатака из кућног буџета и ове године ће бити потребна једна просечна месечна зарада у Пријепољу, односно око 50.000 динара.

Дрво и угаљ су још увек најзаступљенији енергенти код нас, па они који ће се зимус грејати на шпорет  или котао, већ почињу припреме за за грејну сезону. Шумско газдинство Пријепоље има довољно огревног дрвета на лагеру, а цене букве и храста који се највише траже износе 4.581 динар по кубном метру, односно непуних 39 евра. Продаја се врши на друмском путу и цена не укључује превоз. Ако се овоме дода цена стругања од 300 до 400 динара по кубику и цепања од 400 до 500 динара, није занемарљива сума коју треба издвојити из кућног буџета.

За тону пљеваљског угља и ове године ће бити потребно издвојити 10 000 динара, док, како кажу у фирми „Електра“ из Пријепоља, интересовања за штаваљски угаљ тренутно нема, а цена по тони је 9 500 хиљада, док је за коцку потребно одвојити 1000 динара више.

Како би отплатом на рате, својим корисницима олакшали куповину дрва и угља, Удружење пензионера у Пријепољу је до сада набавило 890 кубика дрва и 450 тона угља, а пријаве ће трајати до децембра.

Због веће ефикасности, повољније цене и лакшег складиштења све више се прелази на грејање на пелет, а ове године тона овог енергента кошта 181 евро.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци