Већа цена одборничког рада  – Колико нас кошта увећана месечна накнада?

Већа цена одборничког рада – Колико нас кошта увећана месечна накнада?

Од почетка ове године одборници и одборнице Скупштине општине Пријепоље имају увећану месечну накнаду за свој рад. Уместо досадашњих 10.000 месечно, примају по 15. 000 динара, што значи да ће се из општинског буџета за ову сврху издвајати око 2.400.000 динара годишње више него до сада.

Административни и мандатно-имунитетски одбор, који чини осам представника политичких партија владајуће каолиције, донео је одлуку да од јануара ове године одборници и одборнице Скупштине општине Пријепоље добијају месечну накнаду у износу од 15.000 динара што је 5.000 више него до сада. Шефови одборничких група уместо досадашњих 15.000 динара, сада добијају 17.000 динара месечно.

Законом је прописано да одборници у Скупштини општине имају право на надокнаду, која није повећавана од 2017. године. Административни одбор се на једној од седица обратио Одељењу за буџет и финансије и тражио мишљење. Добили смо позитиван одговор, да средстава има тако да је Одбор донео једногласну одлуку да се надокнада повећа. Градови у окружењу имају много веће надокнаде, на пример одборници у Новом Пазару имају 40.000 динара месечно. Ово је једно скромно повећање с обзиром да се из године у годину повећавају лични дохотци у предузећима, а то се не односи на одборнике – рекао је председник Административно и мандатно-имунитетског одбора СО Пријепоље Зоран Јаковљевић.

У 2021. години Скупштина је заседала седам пута, а поводом Дана општине одржана је и свечана седница. За овај рад одборницима је из општинског буџета исплаћено око пет милиона динара. Ново увећање накнаде условиће веће издвајање за ову намену у износу од око 2.400.000 динара, укупно 7.400.000 динара годишње. Месечна накнада у износу од 10.000 динара,  почела је да се исплаћује крајем 2017. године, до када су одборници добијали 2.000 динара по одржаној седници. Ова одлука петоструко је увећала издвајања за ову намену која су до тада износила око 800.000 динара годишње.

Да одборници и одборнице Скупштине општине Пријепоље предњаче у окружењу по висини накнаде коју примају за свој рад, потврђују подаци из суседних општина. Скупштина општине Нова Варош броји 27 одборника и одборница, који за свој рад добијају 10.000 динара по одржаној седници. Годишње у просеку заседају осам пута, а шефови одборничких група примају исту накнаду као и остали одборници тако да се годишње за њихов рад издваја око 2.200.000 динара. У скупштинским клупама у Општини Прибој седи исти број одборника и одборница као у Пријепољу, који уназад две године за свој рад примају месечну накнаду од око 10.000 динара, а пре тога је тај износ био знатно мањи.

Подели на мрежама

Повезани чланци