Владика Атанасије: Радост због Христовог васкрсења нема мере и краја

Владика Атанасије: Радост због Христовог васкрсења нема мере и краја

Васкрсење Христово је резултат целокупног Христовог дела, Христове мисије на земљи. Оно је закључак Његовом делу и то је највећи догађај у историји рода људскога, рекао је Епископ милешевски Атанасије у поруци упућеној свештенству, монаштву и верном народу Епархије милешевске уочи Васкрса.

Христово Васкрсење по својој природи је пресаздавање овога света, односа Бога према човеку, односа човека у себи самоме, према себи и својој природи, нови квалитет живота, успостављање новог односа живота према болести, према смрти, отварање нове перспективе живота. Живота вечно трајућег, здравог, потпуног, не делимичног, парцијалног који би смрт могла да нагриза. Христовим Васкрсењем добијамо ту пуноћу, поручио је Епископ милешевски г. Атанасије. Нови поредак у свету, заснован је на љубави као главном обележју односа између Бога и човека, који је Христ намеравао остварити, није одговарао ондашњем светском поретку, ни јеврејском нити римском, тако да је Христос са својом мисијом и својим намерама био вишак за ондашњи светски поредак и као такав непожељан. Цео свет се огледао и показао, у току оних неколико дана. Цео свет је учествовао у оном што се догађало у Јерусалиму, и небо и земља. Сатана је ликовао што је успео да покрене човека против Бога, али Христос је био окружен својим највернијим пратиоцима, својим ученицима, својим апостолима, који су прихватили сва Његова начела, рекао је владика Атанасије.

Радост коју су осетили Христови ученици када видеше да је васкрсао, не може се поредити ни са чим, тој радости која их је обузела нема мере и краја. Та радост држи све Христове ученике до дан данас, кроз све векове, и она нас и данас преплави.

Подели на мрежама

Повезани чланци