Враћа ли се демократски дух у пријепољску Скупштину или је „пукла тиква“ у владајућој коалицији?

Враћа ли се демократски дух у пријепољску Скупштину или је „пукла тиква“ у владајућој коалицији?

Скупштина општине прихватила је предлог Већа да се са дневног реда повуку тачке о разматрању рада и финансијских планова Библиотеке „Вук Караџић“ и Туристичке организације Пријепоље. Расправа одборника Странке правде и помирења са председником Општине Владимиром Бабићем доказ је да нешто не функционише у владајућој коалицији.

На почетку тринаесте седнице Скупштине општине Пријепоље у дневни ред је додата тачка која се односи на разматрање предлога Одлуке о разрешењу и именовању чланова Општинске изборне комисије општине Пријепоље у сталном саставу, што је усклађивање са пре неколико дана усвојеним законом о локалним изборима, који налаже да и представници опозиције морају имати своје чланове. Предлог Општинског већа да се са дневног реда ове седнице повуку тачке о разматрању рада и финансијских планова Библиотеке „Вук Караџић“ и Туристичке организације није прошао без расправе, иако она није дозвољена Пословником о раду Скупштине током утврђивања дневног реда.

Иако су се поједини одборници позивали на достојанство Скупштине и рекламирали Пословник, за измењени дневни ред гласали су сви из владајуће коалиције, која, више је него очигледно, не функционише. Док је Одлука о измени статута прошла без веће дискусије, повод за расправу уследио је током разматрања одлуке о изради плана развоја општине за период од 2022. до 2029. године. План развоја, за који су се сви сложили да је основа за сва друга документа и одлуке, а који би требало да буде завршен до краја августа, је документ на основу кога би у наредним годинама требало да се креирају буџети и заснива развој општине, а неки су га чак упоредили са светим писмом и светим гралом, али и указали да је осим доношења битна и примена. На даље прозивке одборника Странке правде и помирења да није ништа урађено након посете председника Републике Александра Вучића од обећаних инвестиција, председник општине Бабић је одговорио да је првих 100 дана власти било много добро, а онда је почело да се нешто дешава, алудирајући на период када је поменута странка ушла у власт. Партнери за које је Београд проценио да требају владајућој већини, наставили су у свом стилу. Сабахудин Хајдаревић је позвао Бабића да поднесе оставку на место председника Општине јер нас његова политика кошта, на шта је Бабић кратко и јасно одговорио: „Верујте да знам да вас моја политика кошта“.

Одборник коме је данас верификован мандат, Есад Хоџић изјавио је да му се свиђа демократски дух који влада међу одборницима, али се запитао како је могуће да је некима председник општине до јуче био најбољи, а данас је најгори?

Тема која је ујединила одборнике јесте предлог решења о именовању општинског правобраниоца, за које је предложена дипломирана правница Биљана Рајић. Особа на овој функцији је задужена за чување општинског буџета због чега је изнет став да би требало да има и свог заменика. Пре одласка на паузи разматрани су програми пословања и планови Центра за социјални рад и ЈКП „Лим“, за које је оцењено да и даље има огромне вишегодишње проблеме које не може решавати без јаке подршке општинске власти.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци