За издавање пословни простор у Сат кули – Сликару Меши Брничанину истиче уговор за атеље

За издавање пословни простор у Сат кули – Сликару Меши Брничанину истиче уговор за атеље

Пријепољска Сат кула са посебно обликованим сатом и арапским и римским бројевима на њему, представља један од препознатљивих симбола Пријепоља. Она је већ десет година место где ствара сликар Меша Брничанин, који у приземљу има атеље.

Градитељи, као и година градње Сат куле у Пријепољу нису познати. Први писани помен потиче из 17. века, а записао га је Евлија Челебија: „Глас њена звона чује се до манастира Милешеве“. Пословни простор у самој грађевини, који је у власништву локалне самоуправе, издаје се под закуп и већ десет година  место је где своју креативност и умеће на платно преноси, пријепољски сликар Меша Брничанин. Диплому је стекао 2006. године на приштинском факултету уметности, а сликарством се активно бави последњих 25 година.

Могу рећи да сам срећник који је аплицирао код општине као уметник и добио овај простор, у објекту старом 500 година, иако ту услови нису баш за сликање адекватни  – каже сликар Меша Брничанин и додаје да је задовољство стварати у овом малом кутку, који зове својом уметничком аутономијом. Сат кула је инспирација за многе уметнике, као и други споменици и грађевине у Пријепољу, попут манастира Милешеве.

Изнајмљивање простора, подразумева и одговорност за функционисање часовника на Сат кули. Брничанин истиче да за 10 година, часовник није радио само један дан, јер уз помоћ пријатеља успева да реши све проблеме. Сматра да туристички потенцијал овог објекта није искоришћен.

За десет година колико сам ја овде, не знам да је ико групно дошао у посету. Појединачно да, као и уметници који су упознати са историјатом долазе – објашњава Меша Брничанин.

Општина Пријепоље је расписала јавну лицитацију за издавање у закуп овог пословног простора, чија је површина нешто мања од 8 метара квадратних, јер тренутни уговор истиче у марту следеће године.

Вероватно ћу се јавити да продужим. Ја сам рођен поред ње, она је љубав моје младости. Био бих осакаћен када бих сада отишао, јер се још осећам способним да радим, доприносим…- закључује Брничанин.

У приземљу Сат куле, у оквиру атељеа, тренутно се налази депо ликовне колоније за младе таленте Диванхана, чији је оснивач Брничанин. Да ли ће Брничанин наставити да ствара у Сат кули или ће овај простор добити неку нову намену, знаће се после јавне лицитације која је заказана за 25. децембар.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

0 Comment

  • Prijepoljka , 29/11/2019 @ 00:14

    Sahat kula. Ili će i Prijepolje uskoro postati Prepolje?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *