За радионице у Пријепољу Саветовалишту за жене оболеле од рака дојке потребна финансијска помоћ

За радионице у Пријепољу Саветовалишту за жене оболеле од рака дојке потребна финансијска помоћ

Саветовалиште за жене оболеле од рака дојке „Јефимија“ из Ужица одржало је у петак, 19. јуна, радионицу „Ту смо за вас“ за жене које су се сусреле са овом дијагнозом. Због недостатка финансијске подршке, неизвесно је да ли ће ово саветовалиште и даље моћи да пружа психолошку и искуствену подршку женама у Пријепољу.

Чланице и активисткиње Саветовалишта „Јефимија“ са женама из Пријепоља раде већ четири године, пружајући им здравствену, искуствену и психолошку подршку.

Наш циљ је да их мотивишемо својим примером, својом појавом, да им покажемо да живот постоји и после болести. Трудимо се да им кроз практичне савете покажемо како да иду кроз ток лечења, кроз хемиотерапију, кроз зрачну терапију, да знају шта их чека. Мотивишемо их да почну више да брину о себи, да је нормално да се плаше и да се са болешћу може живети – каже Милеса Танасијевић, активисткиња „Јефимије“.

Подршка коју након операције добијају од чланица и активисткиња „Јефимије“ женама које су се сусреле са дијагнозом рака дојке је од великог значаја.

Значи ми и дружење и сви контакти са овим женама које причају о својим искуствима и са болешћу и са својом борбом у тој болести – каже Бора Стиковић.

Душанка Рвовић истиче да јој је Саветовалиште „Јефимија“ помогло у тренуцима када је мислила да је крај.

Када сам мислила да су ми све лађе потонуле, те жене су дошле у болницу, а кроз њихову причу ја сам осетила да још има наде за мене – каже Душанка.

Саветовалиште „Јефимија“ у овом тренутку активно сарађује са тридесетак жена са дијагнозом рака дојке у Пријепољу, а услед недостатка финансијске подршке, организовање оваквих радионица у Пријепољу доведено је у питање.

Желеле бисмо да и даље долазимо у Пријепоље, али и да се ваша општина придружи овој акцији и да помогне женама из Пријепоља које су лечене од рака дојке, како би побољшале квалитет свог живота – каже др Маја Гулан, специјалисткиња хирургије – онколошкиња.

Психолошкиња Славица Симић објашњава да општина Пријепоље, као и општина Прибој у својим правилницима за додељивање средстава за социо-хуманитарне активности имају клаузуле у којима пише да се помоћ може додељивати једино оним удружењима која имају своје седиште на територијама тих општина.

Жене лечене од рака дојке су маргинализована група која није у позицији да добије подршку на други начин осим уколико општина својим донацијама не омогући да се те активности и реализују. Као позитиван пример морам да наведем општине Чајетина и Нова Варош, у чијим правилницима стоји да активности морају да буду реализоване на територији тих општина, не и да седишта организација буду ту – прецизира Симић.

За сада је извесно само одржавање још једне радионице на јесен у Пријепољу, а даља подршка Саветовалишта „Јефимија“ женама које су се суочиле са дијагнозом рака дојке зависиће од финансијских могућности ове организације, односно помоћи локалне самоуправе.

Подели на мрежама

Повезани чланци