Заједно и сложно – свечаном седницом Скупштине општине обележен Дан општине Пријепоље

Заједно и сложно – свечаном седницом Скупштине општине обележен Дан општине Пријепоље

Централни догађај обележавања Дана општине Пријепоље, 7.јул, била је свечана седница Скупштине општине Пријепоље која је одржана у Великој сали Дома културе, а којој су присуствовали министар туризма и омладине Хусеин Мемић као и неколико државних секретара, саветника и народних посланика. Била је ово прилика да се истакну остварени резултати и планови за будућност, као и да се награде успешни ђаци и хуманитарци.

Након химне Боже правде коју је извела Анђелија Малишић, свечану седницу Скупштине општине Пријепоље отворио је председник Скупштине Изудин Шантић који је нагласио да је Пријепоље мали, али дуговечан град, који је први пут поменут у дубровачким трговачким списима као трг манастира Милешева 1343. године.

Мењале су се политичке, друштвене, економске и културне прилике, а са тим се мењао и датум обележавања Дана општине. Од 2016. године општина Пријепоље као свој дан обележава 7. јул када је на данашњи дан пре равно 680 година Пријепоље поменуто први пут у писаним документима. Желим да овај и све наредне дане општине обележавамо и славимо заједно и сложно, онако како ми Пријепољци то умемо и знамо – поручио је председник Скупштине општине Пријепоље Изудин Шантић.

На седници је приказан и кратак филм о Пријепољу у коме су приказане све инвестиције у протеклој и овој години, а председник општине Драго Попадић је нагласио да је Пријепоље постало велико градилиште где вредност започетих радова износи више од 2 милијарде динара.

Пријепоље је мултиетничка средина коју краси толеранција, заједништво и сарадња. Тако треба и да остане јер ћемо само на тај начин моћи да допринесемо бољем животу грађана. Поштовани суграђани, верујем да ћемо у овим тешким временима сви заједно имати снаге, енергије и ентузијазма да наше Пријепоље направимо онаквим каквим сви ми грађани заслужујемо. Драги моји суграђани, Срећан вам Дан општине – рекао је председник Општине Пријепоље Драго Попадић.

Поносан је на резултате и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Крсто Јањушевић. Ипак као највећи резултат навео је затварање несанитарне депоније Стањевине 2021. године, што је резултат рада бившег председника Општине и Општинског већа.

Ми сви знамо колико Пријепоље има бисера и потенцијала, али имало је нешто што је годинама ружило и сјај тих бисера умањивало. То је она несанитарна депонија Стањевине – поручио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Крсто Јањушевић.

Успешну сарадњу и улага у протеклом периоду Општина Пријепоље је имала са Министарством туризма и омладине, а министар Хусеин Мемић је вољан да и даље помаже Пријепоље и цео регион.

До јуче нисам знао да Пријепоље нема хотел. Ми ћемо радити на томе јер имамо довољно новца да се прошире туристички капацитети. У задње три године смо уложили 95 милиона динара у развој туристичке инфраструктуре, али шта кад дођу туристи да обиђу све што имате, а немају где да преспавају – истакао је министар туризма и омладине Хусеин Мемић.

Новчане награде додељене су ђацима генерације за школску 2022/2023. годину у основним школама Нејли Бећировић, из школе “Свети Сава” Бостани, Исидори Нинчић из ОШ “Владимир Перић Валтер”, Леи Томашевић ученици школе “Душан Томашевић Ћирко” Виницка, Земки Бегановић из ОШ “Милосав Стиковић” у Коловрату, Илхану Ћатићу из ОШ “Бошко Буха” Ивање, Ајли Поровић из школе “Михаило Баковић” у Сељашници и Енеси Аломеровић из школе “Светозар Марковић” у Бродареву. Ђаци генерације средњих школа су Маид Прељевић у Пријепољској гимназији, Бранко Томовић у Техничкој школи и Аделиса Халиловић из Економско-трговинске школе, која се у име награђених и захвалила.

Ова награда је мотивација за даљи рад јер пред нама је још много врхова које треба да освојимо. Нека ова награда буде подсетник да је наша снага велика и да нема граница за оно што можемо постићи – рекла је ученица генерације Економско-трговинске школе Аделиса Халиловић.

Награђени су и ђаци који су освојили једно од прва три места на републичком такмичењу, а то су Заид Јусовић, Игор Рељић, Софија Петрић, Емина Мујезиновић, Ермин Синанчевић, Мила Гарабиновић, Соња Пурић, Коста Кубуровић, Илија Несторовић, Аделиса Халиловић, Тамара Пушица и Санин Прељевић. За своју хуманост награде су добили и добровољни даваоци крви: Сафет Шендељ,који је крв дао 95 пута, Милан Јасика 67 пута и Радисав Планић 52 пута. Осим ђака и добровољних давалаца крви, ове године, нико од заслужних грађана и грађанки није добио награду општине Пријепоље.

У културно-уметничком програму учествовали су: деца из ПУ „Миша Цвијовић“, ђаци Основне музичке школе Пријепоље и Фолклорни ансамбл Дома културе Пријепоље. Деца из вртића уручила су председнику Општине пехар жеља и поручили да ће цео град бити боље и лепше место за живот свих ако председник и надлежни из локалне самоуправе  те жеље испуне. Једна од жеља, коју је председник општине извукао, односила се на уређење дворишта вртића и председник Драго Попадић, је јавно обећао да ће им ту жељу испунити. Свечаној седници поводом Дана општине Пријепоље присуствовали су  и  грађани и грађанке, представници и представнице установа и институција суседних општина и из региона и верских заједница.

Подели на мрежама

Повезани чланци