Залихе крви на минимуму – Апел из Службе за трансфузију добровољним даваоцима

Залихе крви на минимуму – Апел из Службе за трансфузију добровољним даваоцима

Залихе крви су на минимуму, а нарочито опште позитивне крве групе због чега је веома битно да се што више хуманих људи одазове акцији добровољног давалаштва крви која ће у Пријепољу бити организована у уторак, 16. августа, поручују из Службе за трансфузију Ужице.

Служба за трансфузију крви Ужице и Црвени крст, који сваког другог уторка организују акцију добровољног давалаштва крви, и ове седмице истичу да су залихе недовољне да подмире потребе свих пацијената у Златиборском округу.

Сутра је једна врло важна акција јер у овом моменту у Служби за трансфузију крви недостају залихе. Испод сваког минимума су залихе нула позитивне крвне групе, најчешће крвне групе. Прошле седмице смо имали четири акције добровољног давалаштва крви, али имамо јако много примаоца и све залихе су потрошене. Ову седмицу смо започели са 20 јединица нула позитивне за цео Златиборски округ, што је испод сваког минимума. То значи да једно веће крварење код пацијента би могло да потроши све залихе. Цело јутро смо позивали добровољне даваоце из Ужица да се одазову, али молимо и Пријепољце да сутра дођу, на акцију која ће бити од 11 до 14 сати у просторијама Националне службе за запошљавање. Дођите ако сте здрави, ако се добро осећате, морамо хитно обновити залихе јер нећемо имати ни за пацијенте у Пријепољу ни у Ужицу, ако се тренд велике потрошње настави – каже пропагаторка Службе за трансфузију крви Ужице Оливера Ђорђевић.

Осим опште позитивне, дефицитарна је и Б позитивна, као и све друге,  нарочито негативне крвне групе. Летњи месеци су период када се бележи недостатак залиха, због годишњих одмора, али пацијенти не смеју да трпе због тога, поручује Ђорђевић позивајући на хуманост јер наших десет минута може да спаси најмање један живот.

 
Подели на мрежама

Повезани чланци