Зашто млади играју видео игрице?

Зашто млади играју видео игрице?

Телевизија Форум је, у циљу привлачења пажње младих, управо њихове вршњаке укључила у креирање медијских садржаја. Прилоге и спотове, који обрађују теме интересантне младима, осмишљавају и реализују ученици и ученице пријепољских средњих школа. Одговор на питање зашто млади воле да играју игрице и колико то утиче на њихове друге обавезе и активности потражио је ученик Пријепољске гимназије Емрах Халиловић.

Вељко Чпајак

Већина младих у Пријепољу слободно време за компјутерима и мобилним телефонима проводи на друштвеним мрежама али значајан број, углавном дечака, време проводи играјући видео игрице.

Младен Средојевић

Вељко Чпајак каже да је играње игрица за њега забава и хоби а почео је да их игра чим је добио први компјутер. Младен Средојевић, такође ученик Пријепољске гимназије, каже да видео игрице за њега представљају одређену сатисфакцију и најбољи начин за провођење слободног времена – или игрице, или бављење спортом вани.

Вељко и Младен кажу да играње игрица не утиче негативно на школске обавезе или физичке активности јер је школа на првом месту. Такође, кажу да играње игрица има доста позитивних страна, попут учења страних језика, пре свега енглеског језика, или упознавања са људима из целога света. Обојица се слажу да је играње игрица увек забавније у друштву, пре свега због дружења и доброг расположења, али и због такмичарског духа.

Светска здравствена организација је 2018. године додала „поремећај услед играња видео игрица“ на своју глобално признату листу здравствених стања и дијагноза. Међутим, научно истраживање спроведено у Аустралији исте године на узорку од 12 хиљада ученика средњих школа и студената прве године различитих факултета, показало је да студенти који свакодневно користе Интернет и редовно играју онлајн видео игрице постижу боље резултате у математици, читању и на тестовима интелигенције, него њихови вршњаци који немају навику да често користе модерне технологије. Међутим, све је зависило од врсте игрица, јер деструктивне игре неће имати позитиван ефекат. То показују многе научне студије, према којима играње насилних видео игрица изазива повећање агресивног понашања међу младима.

Погледајте видео прилог:

Подели на мрежама

Повезани чланци