Зашто Уставни суд утврђује уставност Закона о родној равноправности?

Зашто Уставни суд утврђује уставност Закона о родној равноправности?

Уставни суд Републике Србије, на седници, одржаној 27. јуна 2024. године, којом је преседавала председница Уставног суда, Снежана Марковић, покренуо је поступак за утврђивање неуставности Закона о родној равноправности. Суд је обуставио извршење појединачног акта или радње предузете на основу одредаба наведеног Закона до окончања поступка. Тим поводом саопштењем за јавност огласила се Мрежа жена против насиља, која окупља тридесетак женских организација у Србији.

Закон о родној равноправности донет је 2021.године и подразумева једнака права, одговорности и могућности, равномерно учешће и уравнотежену заступљеност жена и мушкараца у многим областима друштвеног живота.

Закон о родној равноправности се нажалост погрешно интерпретира у јавности и своди на питање употребе родно осетљивог језика, што је само једно и не најважније питање које уређује Закон.

Како је истицао рок  за његову примену, Закон се нашао на мети појединаца, организација и институција, Српске православне цркве и Матице српске.

Закон третира многа важна питања која се тичу и мушкараца и жена – примера ради наводимо неравноправност у плаћању жена и мушкараца за исте послове и учешћу жена на местима одлучивања.

Мрежа жена против насиља захтева доследну примену Закона о родној равноправности у циљу унапређења и развоја целокупног друштва и побољшања  квалитета живота свих грађана и грађанки и равноправног развоја сваког појединца и појединке.

Подели на мрежама

Повезани чланци