Заустављени радови на парцели уз магистрални пут – први корак ка уређенијим обалама Лима?

Заустављени радови на парцели уз магистрални пут – први корак ка уређенијим обалама Лима?

Републички водопривредни инспектор је, након изласка на терен, донео одлуку о обустави радова на парцели уз магистрални пут ка Црној Гори, код искључења за Суводо. Ово је био један од захтева мештана и мештанки Ивања који су блокирали магистралу у среду, тврдећи да је учестало дугогодишње насипање лимских обала изазвало плављење њихових домаћинстава.

Насипање ове парцеле, која припада катастарској општини Ковачевац, кап је која је прелила већ препуну чашу код мештана Ивања. Насипање приобаља и нарушавање речног корита Лима вишедеценијски су проблеми, а овај пут у фокусу грађана је потез од куће Горана Вараклића до Ивањског моста, где су радове изводили и привредници и појединци.

Републички водопривредни инспектор и инспектор за путеве су дошли данас у Пријепоље из Ужица, односно Чачка како би обишли парцелу због које су мештани и мештанке Ивања, као и корисници пословних простора у овом делу, блокирали магистрални пут у среду. Након обиласка терена, донета је одлука.

На данашњем састанку је сачињен записник о инспекцијском надзору од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, водне инспекторке Јасмине Павићевић где су, за сада, обустављени сви радови. Донето је усмено решење, чекамо писмено на које ћемо ми, наравно, изјавити примедбе. Парцела мојих клијената је по врсти градско-грађевинско земљиште. Ово напомињем јер је и Планом детаљне регулације Пријепоље-Бродарево оно предвиђено као привредна зона што управо значи да на тој парцели, као и свим парцелама низводно са леве стране Лима, постоји могућност градње. Наравно, за сваки вид градње објеката моји клијенти ће поднети захтеве надлежним органима. Оно што желим да истакнем јесте чињеница да моји клијенти немају апсолутно никакву намеру да било шта граде. Они искључиво врше насипање земљишта, за које није неопходна било каква дозвола надлежних органа – рекао је пуномоћник инвеститора Емира Салихагића, адвокат Харис Лујиновић.

Према речима мештана, њихова имања су почела да плаве од када је Лим преграђен и његово корито смањено. Добили су обећања да то неће бити случај и овај пут.

Радови могу бити настављени када се добију дозволе од имаоца јавних овлашћења, од Србијавода и Путева Србије и осталих. Ако тако добију дозволу, ради се о грађевинском земљишту, нико није рекао да се тамо не може градити ништа. Шта не желимо? Не желимо да нам се понови дивља градња, дивље постављање зидова које ће да наруши другу обалу Лима. Ако верујемо законима Републике Србије и условима које издају јавна предузећа, мештани са друге стране, неће и не смеју бити оштећени. Грађевинска дозвола ће бити издата у складу са условима, шта може да се гради, да никога не оштети – поручио је председник Општине Владимир Бабић.

Задовољни су донетом одлуком, али од својих захтева неће одустати. 

Нико од нас становника и корисника парцела, не тражи и неће да ускрати ничије право. Ако тамо неко, било ко, има право да гради, нека гради. Ми ћемо се борити да та градња не угрози нас. Користићемо сва дозвољена и законска средства, укључујући и блокаду магистрале, као јуче. Надам се да су нас озбиљно схватили – рекао је Вукосав Томашевић.

Власник фирме која је ангажована да изводи радове, не види ништа спорно.

Дошли смо са машинама да поравњамо терен. Никакве везе нема, човек неће према Лиму да иде – каже Бахрија Бегановић.

Грађевински инспектор је још 2006. године донео решење о рушењу зида који је изградио Бегановић, а који мештани сматрају једним од узрока за изливање Лима на овом делу.

Зид који је направљен никоме не смета. Све су куће изнад, горе…Ово што иде, иде из Козичког Поља, видите шта се ради у Козичком Пољу. Нек руше, ко им брани – каже Бегановић.

Мештани упозоравају надлежне и локалну самоуправу да морају да заштите јавну својину.

Између те приватне парцеле и пута је појас широк између 11 и 7 метара, који је у власништву Републике Србије, корисник Општина Пријепоље. Тај појас је јуче бесправним радњама затрпан, имовина узурпирана, испод је градски водовод. Није мој посао, ни ових невољника који су са мном, да се боримо за ту имовину – упозорио је Вукосав Томашевић.

Доласку републичких инспектора претходили су састанци и преговори мештана са председником општине. Они се сада надају да је ово почетак увођења реда на обале Лима.

Подели на мрежама

Повезани чланци