Здрава храна спојила децу из вртића и средњошколце

Здрава храна спојила децу из вртића и средњошколце

„Здрава храна сваког дана, поврће и воће свако хоће“ назив је пројекта у оквиру којег је једна вртићка група из објекта „Наша радост“ посетила Економско-трговинску школу, у којој се образују будући кувари и конобари, како би проширили своја знања из ове области.

Као и увек, васпитачице Дејанка Самарџић и Амела Кадушић, ослушкују потребе деце и њихова интересовања и свој васпитно-образовни рад прилагођавају томе. Тако је настао и пројекат посвећен здравој храни.

Неколико деце је негодовало око хране у вртићу и нису хтели да једу. Ми смо објашњавали да је то здрава храна, а онда је један дечак питао: „Шта је то здрава храна?“ и тако смо дошли на идеју да урадимо пројекат који смо назвали „Здрава храна сваког дана, поврће и воће свако хоће“ – каже васпитачица у ПУ „Наша радост“ Дејанка Самарџић.

Како би проширили знање о здрављу и правилној исхрани, васпитачице су у сарадњи са родитељима, организовале посету Економско-трговинској школи и то смеровима за обуку будућих кувара и конобара.

Јако је важно да се деца од најмањег узраста упознају са принципима здраве исхране и тиме колико је важно да се здраво хранимо сви. Ми смо овде где се храна припрема и где се ученици оспособљавају за занат кувара и конобара, покушали на још један начин да им приближимо ту здраву исхрану – каже професор биологије у Економско – трговинској школи Мерсудин Кајевић.

Деца су домаћинима отпевала песмице о воћу и поврћу, имали су много питања, а донели су и поклон – пано који су направили заједно у вртићу.

Воће и поврће су здрава храна и њих треба много да једемо, док слаткише не смемо много већ само мало. Деца су нацртала пирамиду исхране својим домаћинима како би знали шта смеју колико да једу – неке су од изјава деце током посете.

Након кратке едукације и размене знања, деца су обишла кухињу у Економско-трговинској школи, упознали се са ђацима и на крају послужили здравом храном, као и слаткишима, које једу, како рекоше, само понекад.

Подели на мрежама

Повезани чланци