Зелени лист Скупштини општине Пријепоље

Зелени лист Скупштини општине Пријепоље

Скупштини општине Пријепоље је додељено признање Зелени лист у оквиру акције “Тражимо загађивача године и заштитнике животне средине“, коју организују Радио Београд 2 и Покрет горана Војводине.  Ово признање додељено је само годину дана након што је општини уручен Црни лист, а у оба случаја повод је била несанитарна депонија Стањевине.

Највећа и најстарија  еколошка акција у Србији,“Тражимо загађивача године и заштитнике животне средине“ која се организује већ 39 година, а у којој Покрет горана Војводине учествује 13 година, за циљ има унапређење  заштите и очувања животне средине кроз награђивање појединаца и организација које највише брину или, са друге стране, највише загађују животну средину. Организатори акције додељују Зелени лист, организацијама и појединцима који највише брину о заштити животне средине и „Црни лист”, ономе ко је показао највећу небригу о животној средини.

Душица Миленковић из Покрета горана Војводине каже да је за 2021. добијен предлог за номинацију Скупштине општине Пријепоље и да се радило о депонији која је била проблем више од четири деценије.

Депонија је затворена захваљујући уговору са министарством. Смањена је њена површина, ограђена је, прекривена земљом и глином и засађено је дрвеће. Ово је веома значајно за општину и због тога је овај предлог новинара који се баве заштитом животне средине, наишао на разумевање комисије. Оно што је још интересантно је да је Општина Пријепоље прошле године, за 2020. годину, добила Црни лист због овог истог проблема. Тако да је ово добар пример како је неко поправио стање и од Црног дошао да Зеленог листа.

Скупштину општине Пријепоље је за признање Зелени лист предложила новинарка која извештава о заштити животне средине, Бранка Васиљевић, док је претходне године за Црни лист, општину Пријепоље номиновало удружење грађана “Зеленац“ из Прибоја. У њиховој номинацији је, између осталог, наведено да је депонија толико проблематична да је постала међународни проблем јер Лимом се загађује Дрина и сви градови и насељена места у сливовима река, као и да се ради о еколошком геноциду према садашњим а посебно будућим генерацијама. Од 60 предлога који су пристигли у овогодишњој акцији, у Сремским Карловцима је додељено 10 признања Зелени лист и 2 Црна листа, уз специјална признања.

Подели на мрежама

Повезани чланци