„Јефимија“ у Пријепољу – Подршка женама које се лече од рака дојке да оснују удружење

„Јефимија“ у Пријепољу – Подршка женама које се лече од рака дојке да оснују удружење

Саветовалиште за жене оболеле од рака дојке „Јефимија“ из Ужица одржало је радионицу „Ту смо за вас“ за жене које су се сусреле са дијагнозом  рака дојке, али и све оне које желе да сазнају више о овој болести. Циљ је подршка у процесу лечења, али и подршка женама да се и у Пријепољу организује слично удружење.

Четврта радионица у овиру пројекта „Ту смо за вас“ у Канцеларији за младе општине Пријепоље окупила је десетак жена, са циљем да им пружи искуствену, здравствену и психолошку подршку, али и да их боље информише о свим фазама болести и наведе на промену животних стилова који су утицали на њену појаву.

Пузовић Петра која је оперисала рак дојке каже да су јој овакве радионице од великог значаја јер на њима може да чује корисне савете и препоруке лекара.

Душанка Голубовић додаје да је већ трећи пут на радионицама које организује „Јефимија“ и истиче да би слични састанци требало много чешће да се организују.

Од посебног значаја им је искуствена подршка, коју пружају волонтерке које су се и саме сусреле са дијагнозом рака дојке.

Ми смо прве на које пацијенти наилазе после хирурга. Ми смо ту да им пружимо подршку и својим личним искуством покажемо да живот постоји и након саопштавања те дијагнозе, да може да се живи и преживи, да може да се победи болест – каже Даница Миливојчевић, волонтерка у области искуствене подршке у Саветовалишту за жене оболеле од рака дојке „Јефимија“. 

Милеса Танасијевић je такође волонтерка у области искуствене подршке женама које су се сусреле са раком дојке.

То су све практични савети, као на пример како се обући при поласку на хемиотерапију, како радити вежбе, како саопштити својим укућанима дијагнозу – како их расплашити у ствари. Мислим да смо ми у Ужицу јако привилеговани јер имамо овакво удружење и ми своје искуство желимо да поделимо са свим женама – истиче Милеса.

Циљ „Јефимије“ је јачање међусобне повезаности међу женама које су се суочиле са дијагнозом рака дојке и формирање општинских удружења у Пријепољу, Новој Вароши и Прибоју.

Оно што радимо кроз овај пројекат јесте капиларно ширење активности. Желимо да женама које су већ имале искуство подршке чланица „Јефимије“, у ужичкој болници или путем телефона – приликом неких потешкоћа приликом процеса лечења, панике, и сл. сада буду подршка женама које се сусрећу са овом дијагнозом у њиховом граду – каже психолошкиња Славица Симић.

Истакнута је важност сарадње здравствених установа са удружењима попут „Јефимије“ у циљу подршке оболелима.

Веома је важно што тим „Јефимије“ чине здравствени радници, психолози и пацијенткиње. Самим тим боље можемо да уочимо шта је то што је проблем, сагледамо га и предложимо решење. На тај начин ми здравственим установама можемо да кажемо шта је проблем пацијенту, а опет и да чујемо од здравствене установе какве проблеме они имају и да ту онда нађемо неку средину и да решимо проблеме који постоје – каже др Маја Гулан, специјалисткиња хирургије (онколог).

Било је речи и о покретању иницијативе за организовани одлазак на контролне прегледе у Ужице и друге видове међусобне сарадње, умрежавања и подршке. Радионица је одржана уз подршку компаније Авон.

Подели на мрежама

Повезани чланци